Odżywianie

Owoce – same witaminy?

Owoce – same witaminy?

Owoce uważane są za zdrowe, ale należy pamiętać, że większość z nich bardzo podwyższa cukier

Gotowane czy surowe?

Gotowane czy surowe?

Jak gotowanie zmienia indeks glikemiczny różnych produktów żywnościowych

Owocowy zawrót głowy

Owocowy zawrót głowy

Które owoce są dobre dla diabetyka? Na to pytanie odpowiada Gabriela Wanat, dietetyk, wykładowca w Zakładzie Promocji Zdrowia na Wydziale Zdrowia Publicznego w Bytomiu

Dieta przy insulinooporności

Dieta przy insulinooporności

Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 często borykają się z insulinoopornością. Dieta diabetyka powinna uwzględniać te dwa problemy – podwyższony poziom cukru we krwi oraz obniżoną wrażliwość tkanek na działanie insuliny.

Złote zasady żywienia w cukrzycy

Złote zasady żywienia w cukrzycy

Prawidłowe odżywianie to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia w przypadku każdego człowieka. Jednak u osób z cukrzycą nabiera szczególnego znaczenie, bo jest elementem, który leczy i zapobiega groźnym powikłaniom, jakie ta choroba wywołuje

Glikemia pod kontrolą w czasie Świąt Bożego Narodzenia

Glikemia pod kontrolą w czasie Świąt Bożego Narodzenia

Święta Bożego Narodzenia to czas spotkań z Bliskimi, przy stole pełnym różnych wspaniałych potraw, na które czekamy cały rok. Czy można pogodzić dobre wyrównanie glikemii z czasem świątecznego ucztowania?

Skip to content