Odżywianie
Owoce – same witaminy?
Owoce uważane są za zdrowe, ale należy pamiętać, że większość z nich bardzo podwyższa cukier
Przekąski – jak wybrać te zdrowe?
Czasami mamy ochotę coś przekąsić, ale zamiast wybierać pożywną przekąskę, często wybieramy słone lub słodkie smakołyki
Gotowane czy surowe?
Jak gotowanie zmienia indeks glikemiczny różnych produktów żywnościowych
Czy dieta cukrzycowa istnieje? Czy istnieją produkty zabronione w diecie diabetyka?
Zapraszamy do lektury artykułu, z którego dowiesz się co jeść i czego raczej unikać
8 przykazań diabetyka na Wielkanoc
Jak cieszyć się smakami Wielkanocy i jednocześnie zadbać o glikemię – diabetyk potrafi!
Owocowy zawrót głowy
Które owoce są dobre dla diabetyka? Na to pytanie odpowiada Gabriela Wanat, dietetyk, wykładowca w Zakładzie Promocji Zdrowia na Wydziale Zdrowia Publicznego w Bytomiu
Rola błonnika pokarmowego w diecie osób starszych
Artykuł Ewy Dygaszewicz – prezes Pomorskiego Oddziału Wojewódzkiego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków
Dieta przy insulinooporności
Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 często borykają się z insulinoopornością. Dieta diabetyka powinna uwzględniać te dwa problemy – podwyższony poziom cukru we krwi oraz obniżoną wrażliwość tkanek na działanie insuliny.
Złote zasady żywienia w cukrzycy
Prawidłowe odżywianie to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia w przypadku każdego człowieka. Jednak u osób z cukrzycą nabiera szczególnego znaczenie, bo jest elementem, który leczy i zapobiega groźnym powikłaniom, jakie ta choroba wywołuje
Glikemia pod kontrolą w czasie Świąt Bożego Narodzenia
Święta Bożego Narodzenia to czas spotkań z Bliskimi, przy stole pełnym różnych wspaniałych potraw, na które czekamy cały rok. Czy można pogodzić dobre wyrównanie glikemii z czasem świątecznego ucztowania?