Aby zachować zdrowie, nie trzeba przestrzegać ścisłej diety cukrzycowej. Dieta cukrzycowa nie istnieje, ponieważ nie ma jednej idealnej diety dla każdego diabetyka. Dieta zależy od wielu czynników m.in. typu cukrzycy lub stanu zdrowia. Najważniejsze  jest to, aby twoja dieta była zdrowa i dobrze zaplanowana.

Jak dobrze zaplanować dietę, aby była zdrowa i przyjazna dla Ciebie?

Przede wszystkim powinieneś zwracać uwagę na to co jesz oraz w jakich ilościach. Ważne jest to, aby ustalić ile spożywasz węglowodanów, białek, tłuszczy oraz błonnika. Zdrowe jedzenie dla diabetyków obejmuje codzienne spożywanie różnorodnych produktów.

 

Twoja dieta powinna zawierać:

ok. 45% węglowodanów
ok. 20-30% białek
ok. 25%-40% tłuszczy

W przypadku węglowodanów ważne jest to, abyś ograniczył spożywanie cukrów prostych czyli słodyczy, ciast, soków. Skup się na węglowodanach złożonych, które znajdują się np. w płatkach owsianych lub kaszach nie zapominając o sprawdzaniu produktów w indeksie gimnicznym.

Jeśli chodzi o tłuszcze powinieneś skupić się na tłuszczach roślinnych np. orzechy. Ogranicz zdecydowanie spożycie tłuszczy pochodzenia zwierzęcego ze względu ich niekorzystny wpływ na poziom cholesterolu.

Spokojnie, nie oznacza to, że musisz rezygnować całkowicie z jedzenia mięsa, ponieważ dobrym źródłem białka jest chudsze mięso np. drób i ryby. Produkty, które zawierają dużo białka to również  jogurty kefiry a nawet warzywa np. soczewica.

Nie zapominaj o spożywaniu błonnika (25g/doba), ponieważ obniża on indeks glikemiczny. Dobrym źródłem błonnika są także owoce lub otręby czy płatki owsiane.

Podsumowując, aby dobrze żyć z cukrzycą, nie trzeba stosować ścisłej diety cukrzycowej.

Możesz i powinieneś nadal cieszyć się ulubionymi potrawami, ale z umiarem i rozsądkiem. Najważniejsza zasada jakiej powinieneś przestrzegać to jedz je raz na jakiś czas i w małych porcjach.

Musisz jednak wiedzieć, że istnieją produkty, które mogą Ci przynieść tak naprawdę więcej szkody niż pożytku. Są nimi m.in.:

  • napoje gazowane i słodkie,
  • słodycze, desery, ciasta, drożdżówki, czekolada, dżemy, miód,
  • tłuste mięso, (wieprzowina), smalec, podroby,
  • ryby wędzone i „konserwowe”,
  • tłusty nabiał (śmietana, tłuste sery, ser topiony twarda margaryna), słodzone jogurty i serki,
  • fast foody, konserwy, żywność wysoko przetworzona, potrawy smażone,
  • alkohol.

Ciekawostki

  • Zamień niektóre węglowodany na dobre tłuszcze. Jednonienasycone tłuszcze – orzechy, awokado, oliwa z oliwek i olej rzepakowy – pomogą obniżyć poziom cukru we krwi.
  • Unikaj dużych porcji na raz, aby się nie przejadać, ponieważ powoduje to większe wahania glikemii. Rozłóż sobie to co jesz w ciągu dnia na 5-6 posiłków.
  • Większość polskich owoców sezonowych sprzyja diabetykom – nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi.


Agnieszka Dylewska
Studentka Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Skip to content