Odżywianie

Zdrowe żywienie jako element zapobiegania cukrzycy typu 2

Zdrowe żywienie jako element zapobiegania cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 bardzo często jest związana z siedzącym trybem życia, małą aktywnością fizyczną, kiepską dietą, nadwagą i obciążeniem rodzinnym. A to oznacza, że mamy duży wpływ na to, czy zachorujemy, czy nie?

Talerz zdrowia – nowe rekomendacje

Talerz zdrowia – nowe rekomendacje

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-PZH opracował nowe „Zalecenia zdrowego żywienia”. Dobrze znaną nam piramidę wyparł talerz zdrowego żywienia

Cukier, miód czy słodzik – co wybrać?

Cukier, miód czy słodzik – co wybrać?

Cukrzyca jest jednym z najczęstszych zaburzeń metabolicznych w krajach rozwiniętych, dlatego głównym celem stosowania diety u osoby z tym schorzeniem jest wyrównanie glikemii w profilu dobowym i dążenie do uzyskania prawidłowej masy ciała

Blog o zdrowym odżywianiu

Blog o zdrowym odżywianiu

Blog Dietolog.pl to miejsce, które powinien znać każdy diabetyk. W szczególności, gdy jest fanem zdrowego i pysznego jedzenia!

Zasady diety diabetyka

Zasady diety diabetyka

Obecnie uważa się, że dieta osoby chorującej na cukrzycę powinna opierać się na ogólnych zasadach zdrowego odżywiania

Owoce – same witaminy?

Owoce – same witaminy?

Owoce uważane są za zdrowe, ale należy pamiętać, że większość z nich bardzo podwyższa cukier

Gotowane czy surowe?

Gotowane czy surowe?

Jak gotowanie zmienia indeks glikemiczny różnych produktów żywnościowych

Skip to content