Odżywianie

Owoce – same witaminy?

Owoce – same witaminy?

Owoce uważane są za zdrowe, ale należy pamiętać, że większość z nich bardzo podwyższa cukier

Gotowane czy surowe?

Gotowane czy surowe?

Jak gotowanie zmienia indeks glikemiczny różnych produktów żywnościowych

Dieta przy insulinooporności

Dieta przy insulinooporności

Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 często borykają się z insulinoopornością. Dieta diabetyka powinna uwzględniać te dwa problemy – podwyższony poziom cukru we krwi oraz obniżoną wrażliwość tkanek na działanie insuliny.

Złote zasady żywienia w cukrzycy

Złote zasady żywienia w cukrzycy

Prawidłowe odżywianie to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia w przypadku każdego człowieka. Jednak u osób z cukrzycą nabiera szczególnego znaczenie, bo jest elementem, który leczy i zapobiega groźnym powikłaniom, jakie ta choroba wywołuje

Glikemia pod kontrolą w czasie Świąt Bożego Narodzenia

Glikemia pod kontrolą w czasie Świąt Bożego Narodzenia

Święta Bożego Narodzenia to czas spotkań z Bliskimi, przy stole pełnym różnych wspaniałych potraw, na które czekamy cały rok. Czy można pogodzić dobre wyrównanie glikemii z czasem świątecznego ucztowania?

Owoce w diecie diabetyka

Owoce w diecie diabetyka

Jeszcze chwila, jeszcze momencik i zacznie się sezon na owoce. Najpierw truskawki, potem maliny, jagody i śliwki, jeszcze później winogrona, gruszki i jabłka… Czy świeże, aromatyczne i słodkie owoce to dla osoby chorującej na cukrzycę owoc zakazany?

Skip to content