Odżywianie
![O systemie Nutri-Score](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2023/09/nutriscorewstep-1-1080x650.png)
O systemie Nutri-Score
Co dokładnie oznacza Nutri-Score? Czy osoba z cukrzycą może opierać swoje wybory żywieniowe na wskazaniach systemu Nutri-Score?
![Indeks i ładunek glikemiczny – dwa kluczowe parametry stabilizujące glikemię](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2023/08/indeks.png)
Indeks i ładunek glikemiczny – dwa kluczowe parametry stabilizujące glikemię
Niekontrolowana dieta oparta na produktach z wysokim indeksem i ładunkiem glikemicznym może w konsekwencji prowadzić do rozwoju wielu chorób metabolicznych. Uwzględnianie tych dwóch wskaźników w produktach spożywczych to nie tylko działanie naprawcze po rozpoznaniu zaburzeń poziomu glukozy we krwi ale i skuteczna profilaktyka
![Zmiana tylko jednego posiłku pomaga kontrolować poziom glukozy u pacjentów](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2023/07/sniadanie-1080x675.jpg)
Zmiana tylko jednego posiłku pomaga kontrolować poziom glukozy u pacjentów
Śniadanie o zredukowanej zawartości węglowodanów jest korzystne dla chorych na cukrzycę typu 2, ponieważ przyczynia się do lepszej kontroli poziomu glukozy w ciągu dnia – wynika z badania, które publikuje pismo „American Journal of Clinical Nutrition”
![Dietoterapia w chorobach przewlekłych związanych z insulinoopornością](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2020/06/jedzonko-1080x675.jpg)
Dietoterapia w chorobach przewlekłych związanych z insulinoopornością
Choroby związane z insulinoopornością, oprócz leczenia farmakologicznego, wymagają odpowiedniej dietoterapii i prawidłowej podaży składników odżywczych
![Rodzaje błonnika a wpływ na zdrowie](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2023/05/blonnik3.png)
Rodzaje błonnika a wpływ na zdrowie
Spożywanie błonnika jest bardzo ważne, gdyż pełni on niezwykle istotne funkcje w układzie pokarmowym, m in. ułatwia trawienie oraz zapobiega zaparciom
![Słodycze zmieniają nasz mózg. To jak uzależnienie](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2023/05/ciasto.jpg)
Słodycze zmieniają nasz mózg. To jak uzależnienie
Spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu zmienia nasz mózg, a konkretnie układ nagrody, w sposób, który powoduje, że w przyszłości mamy jeszcze większą skłonność do sięgania po tego typu pokarmy
![Diety NFZ – czas na zmiany!](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2023/05/portal-nfz-2.png)
Diety NFZ – czas na zmiany!
Narodowy Fundusz Zdrowia zmienił wygląd strony oraz wprowadził nowe funkcjonalności, dzięki czemu korzystanie z portalu Diety NFZ jest teraz jeszcze łatwiejsze
![Mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika!](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2023/04/spring-g8ed3c0ab5_1280-1080x675.jpg)
Mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika!
Od zawsze dieta odgrywa kluczową rolę jako czynnik ryzyka zachorowania na choroby przewlekłe
![Badacze: wysoko przetworzone jedzenie to za mało białka w diecie. Tędy prowadzi droga ku otyłości](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2023/02/cukier-dieta.jpg)
Badacze: wysoko przetworzone jedzenie to za mało białka w diecie. Tędy prowadzi droga ku otyłości
Sięganie na śniadanie po wysoko przetworzone jedzenie, czyli zawierające mało białka, powoduje, że przejadamy się w późniejszych porach dnia. Zwykle są to wtedy produkty bogate w cukier, tłuszcz. Zjadamy też wtedy mniej zdrowych składników, takich jak warzywa, owoce, czy np. nabiał. Tak wygląda nasza droga ku otyłości – dowodzą wyniki dużego badania australijskich naukowców
![Jak ziemniaki wybroniono od najgorszych zarzutów](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2023/01/ziemniaki-1080x675.jpg)
Jak ziemniaki wybroniono od najgorszych zarzutów
Niekorzystny wpływ ziemniaków na organizm nie wynika wcale z właściwości tych warzyw, ale ze sposobu ich podawania – przekonują autorzy artykułu, który ukazał się w czasopiśmie „Diabetes Care”