Odżywianie

Dieta dla serca

Dieta dla serca

Osoby chorujące na cukrzycę wiele czasu i energii poświęcają na zgłębienie tajników diety cukrzycowej. I słusznie, bo odpowiedni sposób odżywania to warunek konieczny panowania nad cukrami

Z gabinetu dietetyka. Naprawdę bez cukru?

Z gabinetu dietetyka. Naprawdę bez cukru?

Mamy bardzo dużo różnych produktów spożywczych i niemal codziennie pojawiają się jakieś nowości ale czy naprawdę możemy wierzyć w ciasteczka bez cukru?

Słodzik kontra cukier. Co jest lepsze dla zdrowia?

Słodzik kontra cukier. Co jest lepsze dla zdrowia?

Cukier krzepi, poprawia nastrój, koi skołatane nerwy. Ma też swoje mroczne strony – powoduje otyłość, próchnicę i inne choroby. Jego słodki smak można zastąpić innymi substancjami. Ale czy to jest bezpieczne dla zdrowia?

“Zdrowa dieta małymi krokami”

“Zdrowa dieta małymi krokami”

Sposób odżywiania ma niebagatelny wpływ na zdrowie człowieka. Dieta wpływa na stan odżywienia, odporność organizmu, płodność czy rozwój chorób dieto-zależnych m.in. cukrzycy typu 2

Talerz zdrowia – nowe rekomendacje

Talerz zdrowia – nowe rekomendacje

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-PZH opracował nowe „Zalecenia zdrowego żywienia”. Dobrze znaną nam piramidę wyparł talerz zdrowego żywienia

Cukier, miód czy słodzik – co wybrać?

Cukier, miód czy słodzik – co wybrać?

Cukrzyca jest jednym z najczęstszych zaburzeń metabolicznych w krajach rozwiniętych, dlatego głównym celem stosowania diety u osoby z tym schorzeniem jest wyrównanie glikemii w profilu dobowym i dążenie do uzyskania prawidłowej masy ciała

Blog o zdrowym odżywianiu

Blog o zdrowym odżywianiu

Blog Dietolog.pl to miejsce, które powinien znać każdy diabetyk. W szczególności, gdy jest fanem zdrowego i pysznego jedzenia!

Skip to content