Aktualności

Badacze: wysoko przetworzone jedzenie to za mało białka w diecie. Tędy prowadzi droga ku otyłości

Badacze: wysoko przetworzone jedzenie to za mało białka w diecie. Tędy prowadzi droga ku otyłości

Sięganie na śniadanie po wysoko przetworzone jedzenie, czyli zawierające mało białka, powoduje, że przejadamy się w późniejszych porach dnia. Zwykle są to wtedy produkty bogate w cukier, tłuszcz. Zjadamy też wtedy mniej zdrowych składników, takich jak warzywa, owoce, czy np. nabiał. Tak wygląda nasza droga ku otyłości – dowodzą wyniki dużego badania australijskich naukowców

Nowa strategia współpracy MZ z organizacjami pacjentów

Nowa strategia współpracy MZ z organizacjami pacjentów

Strategię współpracy Ministerstwa Zdrowia z organizacjami pacjentów na lata 2023 – 2024 ogłosił właśnie w formie zarządzenia szef resortu Adam Niedzielski. Zakłada ona ewaluację potrzeb pacjentów, realizowaną w oparciu o badania opinii, spotkania i debaty, a także zapewnienie tym organizacjom przez ministerstwo dostępu do informacji

Kolejne wsparcie dla osób z cukrzycą z Ukrainy

Kolejne wsparcie dla osób z cukrzycą z Ukrainy

Polskie Stowarzyszenie Diabetyków otrzymało kolejny grant humanitarny na pomoc przebywającym w Polsce osobom z Ukrainy z cukrzycą, tym razem od firmy Boehringer Ingelheim, w wysokości 50 000 euro

Posiedzenie Sejmowej Komisji Zdrowia

Posiedzenie Sejmowej Komisji Zdrowia

Dnia 08.02 br. w Sejmie odbyło się wspólne posiedzenie Komisji Zdrowia oraz Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży. Tematem posiedzenia było „Rozpatrzenie informacji o realizacji opieki nad dziećmi z cukrzycą w placówkach oświatowych, szkołach i przedszkolach: pomocy dotyczącej podawania insuliny oraz pomiarów glikemii, ze szczególnym uwzględnieniem dostępności i liczby nauczycieli, którzy wyrazili zgodę na wykonywanie takich czynności”

Skip to content