Aktualności

Po co ten cukier w syropach?

Po co ten cukier w syropach?

Wysoka konsumpcja cukrów jest przyczyną chorób cywilizacyjnych, takich jak nadwaga i otyłość. Dlaczego więc używa się go w syropach dla dzieci?

Owocowy zawrót głowy

Owocowy zawrót głowy

Które owoce są dobre dla diabetyka? Na to pytanie odpowiada Gabriela Wanat, dietetyk, wykładowca w Zakładzie Promocji Zdrowia na Wydziale Zdrowia Publicznego w Bytomiu

Cukrzycowy obrzęk plamki

Cukrzycowy obrzęk plamki

Retina AMD Polska przedstawia filmik, w którym wyjaśniono czym jest cukrzycowy obrzęk plamki i jak się go leczy

Apel organizacji pacjentów

Apel organizacji pacjentów

Polskie Stowarzyszenie Diabetyków wraz z organizacjami partnerskimi wystosowało list otwarty do Ministra Zdrowia oraz producentów leków z prośbą o udzielenie wyjaśnień odnośnie przeciągających się procesów refundacyjnych dla nowoczesnych leków

Refundacja Free Style Libre

Refundacja Free Style Libre

Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniającego wykaz wyrobów medycznych wydawanych na zlecenie przewiduje dodanie do wykazu od dnia 01.09 br. czujnika do systemu monitorowania stężenia glukozy Flash (Flash Glucose Monitoring FGM).

Skip to content