Aktualności
Debata – Nowoczesne terapie pomogą ograniczyć liczbę powikłań
Kolejny raz staramy się przekonać decydentów, że osoby z cukrzycą powinny mieć lepszy dostęp do refundacji nowoczesnych terapii i technologii. Uczestnicy debaty zgodzili się, że włączenie nowoczesnych terapii do refundacji przyniosłoby pacjentom i systemowi wymierne korzyści
KiDS na Halowych Mistrzostwach Piłki Nożnej Dzieci z Cukrzycą
Znakomita impreza pod hasłem “Czerwona kartka dla cukrzycy” odbyła się w Suchym Lesie koło Poznania. W zawodach uczestniczyło 16 zespołów – 15 z Polski i jeden z Anglii.
„Śmieciowe żarcie” coraz bardziej… śmieciowe
Jak się okazuje Fast Foody to zmora dzisiejszych czasów. Według naukowców restauracje typu fast food są jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu
Pojawi się nowy kwartalnik na rynku “Food Science”
Food Science to specjalistyczne czasopismo branżowe dotyczące zagadnień związanych z dietetyka kliniczną, dietetyką sportową, psychodietetyką, żywnością i technologią żywności
Debata „Do Rzeczy” pt. „Cukrzyca 2019, zapobiec powikłaniom i przedwczesnym zgonom”
Uczestnicy debaty, w tym prezes PSD ZG Anna Śliwińska, rozmawiali z wiceministrem Maciejem Miłkowskim, jak zapobiec powikłaniom i przedwczesnym zgonom z powodu cukrzycy
Świętokrzyskie: ponad 7 mln zł UE na profilaktykę cukrzycy
Ponad 240 tys. mieszkańców woj. świętokrzyskiego zostanie skierowanych na badania profilaktyczne, związane z zapobieganiem i wczesnym wykrywaniem cukrzycy. Projekty, jakie będzie realizowała spółka “Uzdrowisko Busko-Zdrój”, zostaną wsparte ponad 7 mln zł dofinansowania z Unii Europejskiej
Padł kolejny rekord liczby amputacji z powodu stopy cukrzycowej
W latach 2012 – 2017 stale wzrastała liczba osób z cukrzycą. Jednocześnie sposób wyceny zachęca do amputacji z powodu stopy cukrzycowej. Finansowo amputacja opłaca się bardziej niż uratowanie kończyny
Jubileusz 30-lecia PSD w Łasku
W sobotę 26 stycznia 2019 roku odbyły się uroczyste obchody perłowego Jubileuszu 30-lecia PSD na ziemi łaskiej, które zorganizowano w lokalu „Eden” przy ul. Kościuszki 22
Cukier ukryty wrogiem twojej diety
W swoim najnowszym raporcie Ministerstwo Zdrowia alarmuje – Polacy coraz bardziej przybierają na wadze, a spożycie cukru ukrytego przekroczyło już 30 kg rocznie. Eksperci ostrzegają o szkodliwości cukrów ukrytych w produktach spożywczych
“Cukier, otyłość – konsekwencje” – prezentacja raportu
W ostatnim dziesięcioleciu znacząco wzrosło spożycie cukru. Przeciętny Polak je o prawie 11,8 kg więcej cukru przetworzonego rocznie niż 10 lat temu