Aktualności

Jak przygotować się do wizyty u diabetologa

Jak przygotować się do wizyty u diabetologa

Badania epidemiologiczne pokazują, iż osób z cukrzycą jest w Polsce z każdym rokiem coraz więcej. Lekarzy diabetologów niestety nie przybywa proporcjonalnie do zapotrzebowania na ich konsultacje. Z tego też powodu dostępność do specjalistów zmniejsza się, a czas...

Palenie surowo wzbronione!

Palenie surowo wzbronione!

Dzisiejsza wiedza na temat zdrowotnych skutków palenia papierosów nie pozostawia cienia wątpliwości, jak niebezpieczny i zgubny jest to nałóg. Jednak mimo nasilonej edukacji antynikotynowej, nadal 1/3 Polaków sięga po papierosy. W tej grupie nader często znajdują się...

Kiedy mama bywa zbyt słodka…

Kiedy mama bywa zbyt słodka…

Cukrzyca ciążowa to zaburzenie metabolizmu cukrów rozpoznane po raz pierwszy podczas ciąży. Zwykle rozwija się ona na przełomie drugiego i trzeciego trymestru (około 24-28 tygodnia ciąży), rzadziej zdarza się już na początku ciąży.

PSD w Polsat News

PSD w Polsat News

Przedstawiciele PSD pojawili się w programie stacji Polsat News “To był dzień”

Prof. Krzysztof Strojek: Lepiej rozpoznać cukrzycę wcześniej niż zbyt późno

Prof. Krzysztof Strojek: Lepiej rozpoznać cukrzycę wcześniej niż zbyt późno

Cukrzyca jest prosta do diagnozy a jednak nadal jej rozpoznanie we właściwym czasie stanowi problem dla lekarzy. Zbyt wielu pacjentów również bagatelizuje pierwsze objawy, gdy tymczasem już zachodzą zmiany w organizmie prowadzące do poważnych powikłań – mówi prof. Krzysztof Strojek ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, konsultant krajowy w dziedzinie diabetologii.

Upalne lato zwiększa ryzyko cukrzycy ciążowej?

Upalne lato zwiększa ryzyko cukrzycy ciążowej?

W klimacie umiarkowanym upalne lato może u kobiet w ciąży zwiększać ryzyko cukrzycy ciążowej - sugerują po raz pierwszy badania kanadyjskich specjalistów opublikowane przez "Canadian Medical Association Journal". Jeśli potwierdzą to kolejne obserwacje, efekt...

Rynek słodyczy: mniej cukru w cukrze

Rynek słodyczy: mniej cukru w cukrze

Do roku 2022 r. połowa produktów należących do największych producentów słodyczy, będzie zawierała co najwyżej 200 kalorii. Dotyczy to Mars-Wrigley, Nestle USA, Ferrero, Lindt i Ferrara Candy. W ich asortymencie ma być mniej cukru. Z raportu WHO, na który powołuje się...

Skip to content