Aktualności

Słodzik kontra cukier. Co jest lepsze dla zdrowia?

Słodzik kontra cukier. Co jest lepsze dla zdrowia?

Cukier krzepi, poprawia nastrój, koi skołatane nerwy. Ma też swoje mroczne strony – powoduje otyłość, próchnicę i inne choroby. Jego słodki smak można zastąpić innymi substancjami. Ale czy to jest bezpieczne dla zdrowia?

Inauguracja kampanii „Insulina 100”

Inauguracja kampanii „Insulina 100”

Celem kampanii jest zwiększenie świadomości 100-lecia odkrycia insuliny, edukowanie o insulinie pod kątem historycznym i naukowym oraz zwrócenie uwagi na nierówności w dostępie do insuliny na świecie. Kampania prowadzona jest pod patronatem m.in. Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków

Otyłość – gdzie bierze swój początek?

Otyłość – gdzie bierze swój początek?

Otyłość to jedna z najbardziej rozpowszechnionych chorób cywilizacyjnych, prowadząca do wielu powikłań. Szacuje się, że problem otyłości i nadwagi dotyczy ok. 70% społeczeństwa

Jak to było przed odkryciem insuliny…

Jak to było przed odkryciem insuliny…

Przez stulecia diagnoza cukrzycy była dla pacjenta wyrokiem śmierci. Nieco bardziej odroczonym w przypadku osób starszych, natomiast kiedy charakterystyczne objawy cukrzycy pojawiły się u dzieci i osób młodych, wiadomo było, że mają przed sobą około roku życia…

Tylko świadomi pacjenci leczą się na DME

Tylko świadomi pacjenci leczą się na DME

Rozmowa Medexpressu z prof. Markiem Rękasem, konsultantem krajowym w dziedzinie okulistyki, o cukrzycowym obrzęku plamki (DME), oczekiwaniach wobec programu lekowego i poziomie świadomości pacjentów nt. tej choroby

Przejdź do treści