- Opłata cukrowa od napojów słodzonych obowiązuje od stycznia 2021 roku i dotyka ona producentów oraz importerów
- Ministerstwo Zdrowia przekazało, jakie wpływy z opłaty cukrowej osiągnięto w minionym roku. Wyniosły one 1,4 mld złotych – informuje TVN24
- Wspomniane środki trafiły już do NFZ, ale kwota ta znacznie odbiega od szacunkowych obliczeń rządu. Liczono bowiem na blisko 3,2 mld rocznie
Opłata cukrowa za 2021 roku niższa niż szacowano
Jak podaje TVN24, wiceszef resortu zdrowia Waldemar Kraska odpowiedział na interpelację poselską dotyczącą opłaty cukrowej. Wynika z niej, że zgodnie z danymi na dzień 25 stycznia 2022 roku, wpływy ze wspomnianej opłaty wyniosły 1 420 926 596,94 zł. Pieniądze trafiły już do NFZ.
TVN24 przypomina, że rząd miał nadzieję uzyskać z wprowadzenia opłaty ponad 3,2 mld złotych rocznie.
– Narodowy Fundusz Zdrowia środki otrzymane z tytułu tzw. opłaty cukrowej zobowiązany jest przeznaczyć na działania o charakterze edukacyjnym i profilaktycznym oraz na świadczenia opieki zdrowotnej związane z utrzymaniem i poprawą stanu zdrowia świadczeniobiorców z chorobami rozwiniętymi na tle niewłaściwych wyborów i zachowań zdrowotnych, w szczególności z nadwagą i otyłością – wyjaśnił wiceminister Kraska cytowany przez TVN24.
Jednakże, co podkreśla TVN24, nie ma informacji na temat tego, ile z kwoty ponad 1,4 mld złotych zostało już wykorzystane przez NFZ. Wiceminister dodał przy okazji, że ze względu na przepisy nie jest możliwe wskazanie podziału tych środków na poszczególne zadania.
Podkreślił również, że z pieniędzy pozyskanych dzięki opłacie cukrowej, NFZ zaplanował m.in. finansowanie programu pilotażowego kompleksowej opieki specjalistycznej nad pacjentami leczonymi z powodu otyłości olbrzymiej (KOS-BAR).
Czym jest opłata cukrowa?
Przypomnijmy, opłata cukrowa weszła w życie 1 stycznia 2021 roku. To danina, która ma wspierać prozdrowotne wybory konsumentów, a także ograniczyć spożycie słodkich napojów – jej zadaniem jest zniechęcanie konsumentów do wybierania wysokosłodzonych napojów.
Opłata cukrowa jest nakładana na napoje zawierające:
- cukry (monosacharydy, disacharydy środków spożywczych zawierających te substancje)
- substancje słodzące, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 (na przykład ksylitol, sorbitol, aspartam)
- kofeinę albo taurynę.
Źródło: www.rynekzdrowia.pl