Wiosny Ludów 77, 02-495 Warszawa

22 668 47 19

sekretariat@diabetyk.org.pl

Przekaż swój 1,5% naszej organizacji. Prosto. Szybko. Za darmo.

  1. Start
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Aktualności
  6. /
  7. Specjaliści: u wielu pacjentów...

Specjaliści wskazują, że mamy nowy typ cukrzycy 3c, która wymaga większej ilości insuliny oraz przyjmowania preparatów z enzymami trawiennymi wraz ze spożywanym jedzeniem.

Cukrzyca 3c powstaje w wyniku stanów zapalnych lub zmian nowotworowych w obrębie trzustki, utrudniających naturalną zdolność tego organu do produkcji insuliny, innych hormonów oraz białek (enzymów) niezbędnych do strawienia żywności – informuje Radio Zet.

Kompleksowe badania przeprowadzone na ponad 2 milionach diabetyków z Wielkiej Brytanii udowodniły, że większość przypadków cukrzycy 3c jest błędnie diagnozowana jako cukrzyca typu 2 – prawidłowo rozpoznano ją dotychczas jedynie u ok. 3 proc. chorych na cukrzycę.

Eksperci obawiają się, że cukrzyca 3c jest znacznie częstsza niż dotąd sądzono, a wiele osób może być nieprawidłowo zdiagnozowanych pod względem typu choroby, który występuje w ich przypadku.

Osoby cierpiące na cukrzycę 3c w przeciwieństwie do pacjentów z innymi typami cukrzycy wymagają nie tylko przyjmowania insuliny, ale także specjalnych enzymów, które można zażywać w formie tabletek pomiędzy posiłkami i przekąskami.

Objawy tej choroby mogą pojawić się nawet w ciągu 10 lat od uszkodzenia trzustki. Według naukowców, to właśnie to opóźnienie może być jednym z powodów, dla których nowy typ cukrzycy był dotychczas trudny do zdiagnozowania.

Źródło: Radio ZET/Rynek Zdrowia

Print Friendly, PDF & Email
Skip to content