Odżywianie

Badacze: wysoko przetworzone jedzenie to za mało białka w diecie. Tędy prowadzi droga ku otyłości

Badacze: wysoko przetworzone jedzenie to za mało białka w diecie. Tędy prowadzi droga ku otyłości

Sięganie na śniadanie po wysoko przetworzone jedzenie, czyli zawierające mało białka, powoduje, że przejadamy się w późniejszych porach dnia. Zwykle są to wtedy produkty bogate w cukier, tłuszcz. Zjadamy też wtedy mniej zdrowych składników, takich jak warzywa, owoce, czy np. nabiał. Tak wygląda nasza droga ku otyłości – dowodzą wyniki dużego badania australijskich naukowców

Jak ziemniaki wybroniono od najgorszych zarzutów

Jak ziemniaki wybroniono od najgorszych zarzutów

Niekorzystny wpływ ziemniaków na organizm nie wynika wcale z właściwości tych warzyw, ale ze sposobu ich podawania – przekonują autorzy artykułu, który ukazał się w czasopiśmie „Diabetes Care”

Z gabinetu dietetyka

Z gabinetu dietetyka

Internet jest pełny „cudownych wynalazków” na obniżenie „cukru” we krwi, ale czy sok z selera może zastąpić insulinę?

Cukrzyca, wegetarianizm i wymienniki

Cukrzyca, wegetarianizm i wymienniki

W ramach realizacji zadania publicznego „Profilaktyka Żywieniowa Osób Niepełnosprawnych” prowadzonego przez PSD Oddział Wojewódzki w Gdańsku powstała książka „Przepisy wegetariańskie dla diabetyków”

Profilaktyka od najmłodszych lat

Profilaktyka od najmłodszych lat

W cyklu „Środa z Profilaktyką” NFZ, w ramach kampanii “Profilaktyka od najmłodszych lat” został poruszony temat kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci

Z gabinetu dietetyka

Z gabinetu dietetyka

Zapraszamy do zapoznania się z artykułem napisanym przez dietetyczkę i edukatorkę diabetologiczną Ewę Dygaszewicz – Prezes Pomorskiego Oddziału Wojewódzkiego PSD

Przejdź do treści