Wiosny Ludów 77, 02-495 Warszawa

22 668 47 19

sekretariat@diabetyk.org.pl

Przekaż swój 1,5% naszej organizacji. Prosto. Szybko. Za darmo.

  1. Start
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Wydarzenia i relacje
  6. /
  7. Kampania edukacyjna – “Słodki,...

Jak podstępnie uzależnia nas cukier

Zaczyna się niewinnie – coś słodkiego na pocieszenie, coś słodkiego w nagrodę, aby zrekompensować sobie stres i napięcie, dla zabicia nudy… Nie trudno nam znaleźć usprawiedliwienie, aby zjeść coś słodkiego i zanim się obejrzymy uzależniamy się od tego słodkiego smaku nawet nie zdając sobie z tego sprawy. W efekcie – tyjemy w oczach, niszczymy zdrowie, wpędzamy kolejne pokolenia w cukrzycę i jej katastrofalne konsekwencje i powikłania. A wystarczy zminimalizować cukier w codziennej diecie, ale co ważne, nie odmawiając sobie słodkich przyjemności. Ważne jaka jest ta słodycz…

Zapraszamy do obejrzenia 3-go odcinka programu NFZ w porannym bloku Pytania na Śniadanie TVP2:
https://pytanienasniadanie.tvp.pl/51096604/jak-podstepnie-uzaleznia-nas-cukier

Czy możliwy jest słodki smak bez cukru? Czy można zjeść deser bez cukru? Czy można odzwyczaić się od cukru? TAK – mówi Anna Powierza w Pytaniu na Śniadanie w Poradniku Zdrowia NFZ z cyklu Słodki, Słodszy.. Cukrzyca! Kiedyś nie mogła przejść obok czekolady, dziś przygotowuje deser na bazie awokado, kakao i orzechów! Poniżej materiał z Anną Powierzą i Martą Pawłowską:

 

Print Friendly, PDF & Email
Skip to content