Przy przewlekłej niewydolności nerek organizm traci możliwość wydalania sodu, a jego gromadzenie prowadzi do zatrzymania wody w organizmie, obrzęków, rozwoju nadciśnienia tętniczego i wzmożonego pragnienia. Z diety należy wyeliminować wszystkie produkty z dodatkiem soli kuchennej, czyli: marynaty, konserwy, wędliny, produkty wędzone, sery żółte i pleśniowe, kiszonki, zupy instant, kostki rosołowe. Trzeba także zrezygnować z dosalania produktów na talerzu. Z kolei konieczność ograniczania cukrów prostych ma na celu utrzymywanie glikemii w granicach normy, co jest bardzo ważne, jeśli chcemy zahamować lub spowolnić postęp cukrzycowej choroby nerek. Jednak sól i cukier to nie jedyne newralgiczne produkty w diecie osoby z niewydolnością nerek. Bardzo ważna jest odpowiednia podaż białka, picie wystarczającej ilości płynów, zwracanie uwagi na produkty bogate w potas, które nie powinny być stosowane przy dalszych stadiach choroby nerek.
Najnowsze wiadomości
- Nagranie webinaru – Czytaj etykiety, to klucz do zdrowych wyborów żywieniowych!
- Diabetycy z Koła PSD Drzewica na statkach w Mrzeżynie i Kołobrzegu
- Światowy Tydzień Świadomości Stopy Cukrzycowej
- Nowa książka dr Ewy Dąbrowskiej
- Ogólnopolskie obchody Światowego Dnia Cukrzycy, Stargard 23.11.2024
- Kampania “Prosta droga do zawału”
- Podział insulin ze względu na czas ich działania
- 3 aplikacje – 1 cel. Kontroluj cukrzycę z FreeStyle Libr tyle Libre 2
- Oferta wsparcia psychologicznego dla młodych dorosłych z cukrzycą typu 1
- Jak rozpoznać chorobę otyłościową?