Badania: nadmiar cukru w okresie ciąży prowadzi do problemów z pamięcią dzieci

Ogólnopolskie Obchody Dnia Diabetyka oraz 30-lecie Koła PSD w Trzemesznie
9 maja 2018
W Rzepinie świętowali urodziny 15 członków
15 maja 2018

Badania: nadmiar cukru w okresie ciąży prowadzi do problemów z pamięcią dzieci

Naukowcy od dawna apelują do rodziców, by ograniczyli cukier w diecie swoich dzieci. Jego nadmiar ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie, prowadzi do otyłości, a także problemów z pamięcią – tak wynika z ostatnich badań opublikowanych ”American Journal of Preventive Medicine”.

Badacze zgromadzili dane na temat żywienia ponad 1000 kobiet w ciąży w latach 1999-2002, które uczestniczyły w projekcie ”Viva”. Oceniono też dietę ich potomstwa we wczesnym dzieciństwie. Sprawdzano przede wszystkim ich zdolności poznawcze we wczesnym i średnim wieku dziecięcym (odpowiednio w wieku około 3 i 7 lat) – podaje Wprost.

Dzieci kobiet, które dziennie spożywały ponad 50 gramów cukru, miały niższe wyniki w testach poznawczych, dotyczących pamięci i zdolności rozwiązywania problemów w porównaniu do rówieśników, których matki stosowały zdrowszą dietę.

Picie słodkich napojów gazowanych, w szczególności w czasie ciąży, było powiązane z gorszymi wynikami zarówno w zakresie werbalnych, jak i niewerbalnych umiejętności. Natomiast napoje gazowane w diecie wiązały się z gorszymi zdolnościami motorycznymi, wizualnymi przestrzennymi i wzrokowymi w wieku trzech lat i gorszymi umiejętnościami werbalnymi w wieku siedmiu lat.

Źródło: Wprost/Rynek Zdrowia

« Strona główna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *