Naukowcy od dawna apelują do rodziców, by ograniczyli cukier w diecie swoich dzieci. Jego nadmiar ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie, prowadzi do otyłości, a także problemów z pamięcią – tak wynika z ostatnich badań opublikowanych ”American Journal of Preventive Medicine”.

Badacze zgromadzili dane na temat żywienia ponad 1000 kobiet w ciąży w latach 1999-2002, które uczestniczyły w projekcie ”Viva”. Oceniono też dietę ich potomstwa we wczesnym dzieciństwie. Sprawdzano przede wszystkim ich zdolności poznawcze we wczesnym i średnim wieku dziecięcym (odpowiednio w wieku około 3 i 7 lat) – podaje Wprost.

Dzieci kobiet, które dziennie spożywały ponad 50 gramów cukru, miały niższe wyniki w testach poznawczych, dotyczących pamięci i zdolności rozwiązywania problemów w porównaniu do rówieśników, których matki stosowały zdrowszą dietę.

Picie słodkich napojów gazowanych, w szczególności w czasie ciąży, było powiązane z gorszymi wynikami zarówno w zakresie werbalnych, jak i niewerbalnych umiejętności. Natomiast napoje gazowane w diecie wiązały się z gorszymi zdolnościami motorycznymi, wizualnymi przestrzennymi i wzrokowymi w wieku trzech lat i gorszymi umiejętnościami werbalnymi w wieku siedmiu lat.

Źródło: Wprost/Rynek Zdrowia

Print Friendly, PDF & Email
Skip to content