Aktualności

„Śmieciowe żarcie” coraz bardziej… śmieciowe
Jak się okazuje Fast Foody to zmora dzisiejszych czasów. Według naukowców restauracje typu fast food są jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu

Pojawi się nowy kwartalnik na rynku “Food Science”
Food Science to specjalistyczne czasopismo branżowe dotyczące zagadnień związanych z dietetyka kliniczną, dietetyką sportową, psychodietetyką, żywnością i technologią żywności

Debata „Do Rzeczy” pt. „Cukrzyca 2019, zapobiec powikłaniom i przedwczesnym zgonom”
Uczestnicy debaty, w tym prezes PSD ZG Anna Śliwińska, rozmawiali z wiceministrem Maciejem Miłkowskim, jak zapobiec powikłaniom i przedwczesnym zgonom z powodu cukrzycy

Świętokrzyskie: ponad 7 mln zł UE na profilaktykę cukrzycy
Ponad 240 tys. mieszkańców woj. świętokrzyskiego zostanie skierowanych na badania profilaktyczne, związane z zapobieganiem i wczesnym wykrywaniem cukrzycy. Projekty, jakie będzie realizowała spółka “Uzdrowisko Busko-Zdrój”, zostaną wsparte ponad 7 mln zł dofinansowania z Unii Europejskiej

Padł kolejny rekord liczby amputacji z powodu stopy cukrzycowej
W latach 2012 – 2017 stale wzrastała liczba osób z cukrzycą. Jednocześnie sposób wyceny zachęca do amputacji z powodu stopy cukrzycowej. Finansowo amputacja opłaca się bardziej niż uratowanie kończyny

Jubileusz 30-lecia PSD w Łasku
W sobotę 26 stycznia 2019 roku odbyły się uroczyste obchody perłowego Jubileuszu 30-lecia PSD na ziemi łaskiej, które zorganizowano w lokalu „Eden” przy ul. Kościuszki 22

Cukier ukryty wrogiem twojej diety
W swoim najnowszym raporcie Ministerstwo Zdrowia alarmuje – Polacy coraz bardziej przybierają na wadze, a spożycie cukru ukrytego przekroczyło już 30 kg rocznie. Eksperci ostrzegają o szkodliwości cukrów ukrytych w produktach spożywczych

“Cukier, otyłość – konsekwencje” – prezentacja raportu
W ostatnim dziesięcioleciu znacząco wzrosło spożycie cukru. Przeciętny Polak je o prawie 11,8 kg więcej cukru przetworzonego rocznie niż 10 lat temu

Protest przeciwko planom likwidacji specjalizacji diabetologicznej
Ministerstwo Zdrowia planuje zmniejszenie liczby specjalizacji lekarskich, w tym likwidację diabetologii jako podstawowej specjalizacji

ABC Witaminy D
Zaobserwowano, że niedobór witaminy D i wapnia przyczynia się do pogorszenia zdolności wydzielania insuliny przez komórki trzustki oraz utrudnia kontrolę glikemii (prawidłowego stężenia glukozy we krwi), a utrzymanie prawidłowego stężenia tych substancji może być niezbędne do metabolizmu glukozy