Przy przewlekłej niewydolności nerek organizm traci możliwość wydalania sodu, a jego gromadzenie prowadzi do zatrzymania wody w organizmie, obrzęków, rozwoju nadciśnienia tętniczego i wzmożonego pragnienia. Z diety należy wyeliminować wszystkie produkty z dodatkiem soli kuchennej, czyli: marynaty, konserwy, wędliny, produkty wędzone, sery żółte i pleśniowe, kiszonki, zupy instant, kostki rosołowe. Trzeba także zrezygnować z dosalania produktów na talerzu. Z kolei konieczność ograniczania cukrów prostych ma na celu utrzymywanie glikemii w granicach normy, co jest bardzo ważne, jeśli chcemy zahamować lub spowolnić postęp cukrzycowej choroby nerek. Jednak sól i cukier to nie jedyne newralgiczne produkty w diecie osoby z niewydolnością nerek. Bardzo ważna jest odpowiednia podaż białka, picie wystarczającej ilości płynów, zwracanie uwagi na produkty bogate w potas, które nie powinny być stosowane przy dalszych stadiach choroby nerek.
Najnowsze wiadomości
- Insulina i glukagon – związek idealny
- Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu
- Co było pierwsze – cukrzyca czy zespół metaboliczny?
- Dexcom G7 – najnowszy CGM na rynku
- Światowy Dzień Cukrzycy w Sanoku
- Zespół sercowo-nerkowo-metaboliczny – wyzwania w opiece nad chorobami cywilizacyjnymi
- Konferencja w Sejmie RP “Diabetologia – zdrowotny priorytet na wczoraj, dziś i jutro”
- Przełom na miarę odkrycia insuliny. Prof. Myśliwiec: To zmienia definicję cukrzycy
- Wirtualna Konferencja mojacukrzyca.org – Żyj zdrowo i świadomie!
- Filmik pt. „Masz cukrzycę typu 2? Chroń serce i nerki”