Wiosny Ludów 77, 02-495 Warszawa

22 668 47 19

sekretariat@diabetyk.org.pl

Przekaż swój 1,5% naszej organizacji. Prosto. Szybko. Za darmo.

  1. Start
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Aktualności
  6. /
  7. Tłusta dieta źle działa...

W badaniach na myszach karmionych według różnych diet, naukowcy odkryli, że duże ilości tłuszczu wywołują stany zapalne podwzgórza. Ta część mózgu odpowiada m.in. za kontrolę metabolizmu.

U zwierząt karmionych w taki sposób, do stanów zapalnych dochodziło już w ciągu trzech dni od zmiany diety na gorszą, czyli dużo wcześniej niż pojawiała się u nich nadwaga.

– Zaintrygował nas fakt, że te szybkie reakcje pojawiały się jeszcze przed zmianami w masie ciała. Chcieliśmy więc zrozumieć leżące u ich podstaw komórkowe mechanizmy – opowiada kierująca eksperymentami prof. Sabrina Diano.

Po dokładniejszych badaniach, naukowcy zauważyli niekorzystne zmiany w komórkach mikrogleju, które chronią neurony i odpowiadają za utrzymanie odpowiedniego środowiska ich życia. Między innymi regulują właśnie stany zapalne.

Reakcje te, jak się okazało, wynikały ze zmian w mitochondriach – strukturach, które wytwarzają niezbędną komórkom energię. U zwierząt spożywających duże ilości tłuszczu, mitochondria komórek mikrogleju były mniejsze.

Tak zmienione komórki oddziaływały z kolei na neurony w sposób, który skłaniał zwierzęta do zjadania jeszcze większych porcji.

– Istnieją w mózgu specyficzne mechanizmy, które aktywują się przy ekspozycji na pewne pokarmy. To mechanizm, który może być istotny z punktu widzenia ewolucji, jednak przy stałym dostępie do pokarmu bogatego w tłuszcz i węglowodany jest on destrukcyjny – podkreśla prof. Diano.

Jej zespół poszukuje też powiązań aktywacji mikrogleju z różnymi zaburzeniami, w tym z chorobą Alzheimera, na którą częściej zapadają właśnie osoby z otyłością.

Źródło: PAP/Rynek Zdrowia

Print Friendly, PDF & Email
Skip to content