„Śmieciowe żarcie” coraz bardziej… śmieciowe

Pojawi się nowy kwartalnik na rynku „Food Science”
8 marca 2019
KiDS na Halowych Mistrzostwach Piłki Nożnej Dzieci z Cukrzycą
12 marca 2019

„Śmieciowe żarcie” coraz bardziej… śmieciowe

Według naukowców restauracje typu fast food są jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu. Wzrosła kaloryczność, zawartość sodu, wielkość porcji oferowanych przystawek, dodatków i deserów.

Jak opisuje „Najwyższy Czas”Te przerażające wyniki opublikowano w „Journal of Academy of Nutrition and Dietetics”, badanie obejmowała oferty 10 najpopularniejszych amerykańskich restauracji tego typu z 1986, 1991 i 2016 roku.

Jak opisuje PAP pomimo dodania „zdrowych” pozycji do menu, restauracje typu fast food są jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia.

Otyłość, która zwiększa się wraz z wiekiem, jest zjawiskiem występującym powszechnie w ostatnich latach. Jest to następstwo niewłaściwego żywienia oraz ograniczonej aktywności fizycznej. Otyłość dodatkowo nasila dolegliwości zdrowotne występujące u starszych osób, znacząco wpływając na stan zdrowia i jakość życia.

Nieprawidłowe nawyki żywieniowe oraz zbyt mała aktywność ruchowa są przyczyną narastającego odsetka nadwagi i otyłości w populacji pediatrycznej; szkodliwość otyłości została udowodniona w tysiącach prac. Tym bardziej istotne wydaje się jej zapobieganie już od najmłodszych lat.

Źródło: BL, Najwyższy Czas
« Strona główna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *