W dniu 26 lipca 2018r. na zaproszenie Prezes Zarządu Wojewódzkiego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków w Białymstoku, Pani Danuty Roszkowskiej, 50 diabetyków z Rypina wzięło udział w Czwartkowym Obiedzie u Diabetyków.

 Formuła tych obiadów powstała w PSD w Białymstoku i stanowi współczesną tradycję edukacji diabetologicznej, wzorując się na historii ,,obiadów rozumnych” Króla Stanisława Augusta Poniatowskiego.

Obiad ten odbywał się w miejscowości odległej od Rypina o 300km, wśród malowniczych pól i lasów dziewiczego Podlasia, z dala od miejskich zanieczyszczeń i zgiełku cywilizacji, w Ziołowym Zakątku nieopodal Korycina (miasteczka znanego przede wszystkim z żółtego sera swojskiego i truskawek) w gminie Grodzisk siemiatyckiego powiatu.

Na tych czystych i pięknych terenach wciąż żywa jest tradycja zielarska. Rdzenni mieszkańcy Podlasia od pokoleń zbierają rośliny lecznicze korzystając z ich prozdrowotnych właściwości.

Po przyjeździe do Ziołowego Zakątka, mieliśmy możność zapoznać się z funkcjonowaniem gospodarstwa ekologicznego i zwiedzić podczas pieszej wędrówki część Ogrodu Botanicznego położonego na obszarze ok. 20h. Ogród urzeka wielobarwnością roślin (ponad 1500 gatunków), ich aromatem, zaskakującą ilością zakamarków i wąskich ścieżek, przy których rozkwitają piękne i rzadkie rośliny. W Ogrodzie Botanicznym zgromadzona jest kolekcja praktycznie całej flory Polski (rośliny chronione, dziko rosnące gatunki jadalne, rośliny barwielskie, trujące i przyprawowe). To jedyny w Polsce i jeden z niewielu na świecie ziołowych ogrodów botanicznych. To ziołowe królestwo należy do Mirosława Angielczyka i zrodziło się z wielkiej pasji i uporu gospodarza. Ze względu na panujący upał zwiedziliśmy tylko fragment Ogrodu.

Ponieważ edukacja jest głównym przesłaniem Czwartkowych Obiadów u Diabetyków nie zabrakło wykładu Zbigniewa Nowaka dot. potęgi i mocy ziołolecznictwa w różnych chorobach, także w profilaktyce cukrzycy. Zbigniew Nowak to polski botanik, dziennikarz i pasjonat ziołolecznictwa, autor licznych publikacji na temat naturalnych metod leczenia. Czwartkowy Obiad u Diabetyków to jak zwykle edukacja, która tym razem tematyką wkomponowała się w otaczający nas krajobraz, a także stanowiła dobrą zabawę i smaczne, zdrowe jedzenie. Nie mogło zabraknąć zupy pokrzywowej, którą uwarzono pod nadzorem Pana Zbigniewa Nowaka. Mnie jako organizatora wycieczki rypińskich diabetyków wcielono do sporządzenia deseru w postaci soku z pokrzywy, mięty i jabłek. Był podobno bardzo smaczny. Było także coś dla ucha. Zespół muzyczny, z którym odśpiewaliśmy Hymn Czwartkowych Obiadów u Diabetyków, rytmicznymi utworami porywał nas do tańca.

Dziękujemy Prezes Zarządu Wojewódzkiego w Białymstoku, Pani Danucie Roszkowskiej za zaproszenie i umożliwienie wyjazdu na tę imprezę, dzięki której mogliśmy wiedzę otrzymać w duchu dobrej zabawy i smacznego jedzenia. Ponadto skorzystaliśmy z wielu publikacji Pana Zbigniewa Nowaka, a w sklepiku z ziołowymi wyrobami zaopatrzyliśmy się w różne zioła, herbatki, przyprawy itp.

Przekazaną nam tutaj wiedzę wykorzystamy w diecie diabetyka.

 

Prezes PSD w Rypinie
Ryszard Matuszak

Print Friendly, PDF & Email
Skip to content