Odżywianie
Ekstremalna dieta OMAD nie jest zdrowa. Powoduje spadek metabolizmu
Ekstremalna wersja postu przerywanego jaką jest dieta OMAD (One Meal a Day), czyli “jeden posiłek dziennie”, nie jest dobrym rozwiązaniem dla naszego organizmu – przestrzegają eksperci. Dlaczego?
O systemie Nutri-Score
Co dokładnie oznacza Nutri-Score? Czy osoba z cukrzycą może opierać swoje wybory żywieniowe na wskazaniach systemu Nutri-Score?
Indeks i ładunek glikemiczny – dwa kluczowe parametry stabilizujące glikemię
Niekontrolowana dieta oparta na produktach z wysokim indeksem i ładunkiem glikemicznym może w konsekwencji prowadzić do rozwoju wielu chorób metabolicznych. Uwzględnianie tych dwóch wskaźników w produktach spożywczych to nie tylko działanie naprawcze po rozpoznaniu zaburzeń poziomu glukozy we krwi ale i skuteczna profilaktyka
Zmiana tylko jednego posiłku pomaga kontrolować poziom glukozy u pacjentów
Śniadanie o zredukowanej zawartości węglowodanów jest korzystne dla chorych na cukrzycę typu 2, ponieważ przyczynia się do lepszej kontroli poziomu glukozy w ciągu dnia – wynika z badania, które publikuje pismo „American Journal of Clinical Nutrition”
Dietoterapia w chorobach przewlekłych związanych z insulinoopornością
Choroby związane z insulinoopornością, oprócz leczenia farmakologicznego, wymagają odpowiedniej dietoterapii i prawidłowej podaży składników odżywczych
Rodzaje błonnika a wpływ na zdrowie
Spożywanie błonnika jest bardzo ważne, gdyż pełni on niezwykle istotne funkcje w układzie pokarmowym, m in. ułatwia trawienie oraz zapobiega zaparciom
Słodycze zmieniają nasz mózg. To jak uzależnienie
Spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu zmienia nasz mózg, a konkretnie układ nagrody, w sposób, który powoduje, że w przyszłości mamy jeszcze większą skłonność do sięgania po tego typu pokarmy
Diety NFZ – czas na zmiany!
Narodowy Fundusz Zdrowia zmienił wygląd strony oraz wprowadził nowe funkcjonalności, dzięki czemu korzystanie z portalu Diety NFZ jest teraz jeszcze łatwiejsze
Mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika!
Od zawsze dieta odgrywa kluczową rolę jako czynnik ryzyka zachorowania na choroby przewlekłe
Badacze: wysoko przetworzone jedzenie to za mało białka w diecie. Tędy prowadzi droga ku otyłości
Sięganie na śniadanie po wysoko przetworzone jedzenie, czyli zawierające mało białka, powoduje, że przejadamy się w późniejszych porach dnia. Zwykle są to wtedy produkty bogate w cukier, tłuszcz. Zjadamy też wtedy mniej zdrowych składników, takich jak warzywa, owoce, czy np. nabiał. Tak wygląda nasza droga ku otyłości – dowodzą wyniki dużego badania australijskich naukowców