Odżywianie

O systemie Nutri-Score

O systemie Nutri-Score

Co dokładnie oznacza Nutri-Score? Czy osoba z cukrzycą może opierać swoje wybory żywieniowe na wskazaniach systemu Nutri-Score?

Indeks i ładunek glikemiczny – dwa kluczowe parametry stabilizujące glikemię

Indeks i ładunek glikemiczny – dwa kluczowe parametry stabilizujące glikemię

Niekontrolowana dieta oparta na produktach z wysokim indeksem i ładunkiem glikemicznym może w konsekwencji prowadzić do rozwoju wielu chorób metabolicznych. Uwzględnianie tych dwóch wskaźników w produktach spożywczych to nie tylko działanie naprawcze po rozpoznaniu zaburzeń poziomu glukozy we krwi ale i skuteczna profilaktyka

Rodzaje błonnika a wpływ na zdrowie

Rodzaje błonnika a wpływ na zdrowie

Spożywanie błonnika jest bardzo ważne, gdyż pełni on niezwykle istotne funkcje w układzie pokarmowym, m in. ułatwia trawienie oraz zapobiega zaparciom

Słodycze zmieniają nasz mózg. To jak uzależnienie

Słodycze zmieniają nasz mózg. To jak uzależnienie

Spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu zmienia nasz mózg, a konkretnie układ nagrody, w sposób, który powoduje, że w przyszłości mamy jeszcze większą skłonność do sięgania po tego typu pokarmy

Diety NFZ – czas na zmiany!

Diety NFZ – czas na zmiany!

Narodowy Fundusz Zdrowia zmienił wygląd strony oraz wprowadził nowe funkcjonalności, dzięki czemu korzystanie z portalu Diety NFZ jest teraz jeszcze łatwiejsze

Badacze: wysoko przetworzone jedzenie to za mało białka w diecie. Tędy prowadzi droga ku otyłości

Badacze: wysoko przetworzone jedzenie to za mało białka w diecie. Tędy prowadzi droga ku otyłości

Sięganie na śniadanie po wysoko przetworzone jedzenie, czyli zawierające mało białka, powoduje, że przejadamy się w późniejszych porach dnia. Zwykle są to wtedy produkty bogate w cukier, tłuszcz. Zjadamy też wtedy mniej zdrowych składników, takich jak warzywa, owoce, czy np. nabiał. Tak wygląda nasza droga ku otyłości – dowodzą wyniki dużego badania australijskich naukowców

Skip to content