Odżywianie

Dieta w insulinooporności

Dieta w insulinooporności

Jednym z coraz częściej diagnozowanych zaburzeń metabolicznych jest insulinooporność. Problem ten zazwyczaj współwystępuje z takimi chorobami jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca, zespół policystycznych jajników. Właściwa dieta odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia. Na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania i komponowania posiłków? Jakie produkty należy uwzględnić, a które trzeba wyeliminować?

Smacznie, zdrowo, kolorowo

Smacznie, zdrowo, kolorowo

Do prawidłowego funkcjonowania człowiek potrzebuje energii pochodzącej z rozkładu wysokokalorycznych białek, węglowodanów i tłuszczów, ale też substancji, które nie dostarczają kalorii, a są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

Makroskładniki w diecie diabetyka

Makroskładniki w diecie diabetyka

Prawidłowo skomponowana dieta, składająca się z takich makroskładników jak: węglowodany, tłuszcze i białko, powinna być ustalana indywidualnie dla każdego diabetyka

Diabulimia

Diabulimia

E-book o diabulimii – pobierz, przemyśl, bądź świadomy zagrożenia

Mikrobiota jelitowa – czy mamy wpływ na jej skład?

Mikrobiota jelitowa – czy mamy wpływ na jej skład?

Rola mikrobioty jelitowej w prawidłowym funkcjonowaniu człowieka jest znana od dawna. Wykazano, że mikroorganizmy, które w zdecydowanej większości bytują w jelitach, regulują odżywianie i metabolizm gospodarza. Dodatkowo mają podstawowe znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a nawet mogą modulować nasz nastrój czy zachowanie

Przejdź do treści