W czerwcowym numerze DIABETYKA znajdziecie artykuły, które mogą się okazać pomocne przed urlopem: o hiper- i hipoglikemii, jadaniu na mieście (co i gdzie wybierać), jak połączyć pływanie z insulinoterapią. Każdemu należy się odpoczynek i warto się na tę piękną okoliczność przygotować. Zmęczenie to część naszej codzienności i trzeba jakoś się regenerować. Jeżeli czasami macie dość ciągłego myślenia o cukrzycy i zarządzaniu nią, polecamy artykuł o zmęczeniu cukrzycą. Może któreś z zawartych w nim podpowiedzi, sprawdzą się u Was i pomogą Wam rozprawić się z tym kłopotem.

Ponadto, „na tapetę” wzięliśmy temat bardzo ciekawej i osobliwej rośliny – bergamoty. Ma ona dużo czynnych i korzystnych substancji, których wpływ na organizm został potwierdzony w badaniach. Działa m.in. na cholesterol, poziom glukozy, układ nerwowy i in. Krążąc jeszcze wokół tematu wakacji, zachęcamy do szczególnej ochrony i pielęgnacji skóry. I zwracania uwagi na to, co się na niej dzieje. Skóra odzwierciedla bowiem stan zdrowia, wyrównanie cukrzycy i uzewnętrznia wiele problemów zdrowotnych… O tym też piszemy w czerwcowym „Diabetyku”.

 

POCZYTALNIA
4 Cukrzyca a ryzyko infekcji grzybiczych
Wspólny mechanizm poważnych chorób
Badania kliniczne insuliny Icodec
Czynniki ryzyka ciężkiego przebiegu COVID-19
PERSPEKTYWY I ZBLIŻENIA
5 100 lecie odkrycia insuliny – Eli Lilly
DIABETYK POLECA
8 Hiper versus hipo (glikemia)
ROZWAŻANIA O CUKRZYCY
12 ABC wczesnej cukrzycy (cz. 7) – Stan przedcukrzycowy u dzieci i młodzieży
14 Przegląd wytycznych – ADA 2021
17 Zmęczenie cukrzycą
POD LUPĄ
20 Zdumiewające działanie bergamoty
ABC INSULINOTERAPII
24 Jak dostosować insulinoterapię do pływania
LEKARZ ODPOWIADA
26 Jakie dawki insuliny do posiłków?
ZDROWO ŻYWIENIOWO
28 Jedzenie na mieście
31 Ty moja rybeńko!
34 Przepisy kulinarne
WARTO WIEDZIEĆ
36 Zakażenia COVID-19 a skażona powierzchnia
BLIŻEJ NATURY
38 Niezłe ziółko… Skrzyp polny
ZADBAJ O SIEBIE
40 Co pokazuje skóra?

DIABETYK POLECA
Hiper versus hipo (glikemia)
Jednym z głównych celów leczenia cukrzycy jest unikanie zarówno hipo-, jak i hiperglikemii. Oba te stany stanowią znaczące, długo- i krótkoterminowe wyzwania w terapii. jeśli występują często lub przewlekle, zwiększa się ryzyko komplikacji zdrowotnych.

Chociaż zwykle dość łatwo rozpoznać objawy i odróżnić hiperglikemię od hipoglikemii, zdarzają się sytuacje, w których jest to utrudnione ze względu na podobieństwo niektórych symptomów występujących w obu tych stanach, np. zmieszanie i bóle głowy. Dlatego w przypadku pojawienia się jakichkolwiek objawów, należy zmierzyć poziom glukozy we krwi, aby szybko i odpowiednio zareagować. Ważne jest też obserwowanie reakcji swojego organizmu, ponieważ nie wszystkie charakterystyczne symptomy występują u każdego Ważne, aby spojrzeć na stany hiperglikemii i hipoglikemii jako pewne dane, które mogą nam pomóc nauczyć się zapobiegać takim epizodom lub zmniejszać ich częstotliwość i nasilenie. Dane te są też ważną informacją dla naszego lekarza, który je analizując będzie mógł wprowadzić zmiany w leczeniu, gdy takowe okażą się konieczne ze względu na nasze wyniki i przebieg cukrzycy.

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY
Przegląd wytycznych – ADA 2021
Szczególne miejsce w wytycznych Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA) zajęło wyzwanie, jakim są pacjenci z rozwiniętymi powikłaniami sercowo-naczyniowymi. W tej grupie, jako składowe terapii, rekomendowane są leki z grup: inhibitorów SGLT2 (tzw. flozyny) lub agonistów receptora GLP-1 (tzw. inkretyny).

Badania pokazują korzystny wpływ tych leków u osób z powikłaniami naczyniowymi. Dla pacjentów z niewydolnością serca rekomendowane są inhibitory SGLT2. Podobnie, w przypadku niewydolności nerek zalecana jest ta sama grupa leków, przy czym trzeba tu monitorować funkcje nerek. Jeśli choroba postępuje i trzeba myśleć o trzecim leku, to podejmujemy decyzję na bazie indywidualnej oceny.

Jednak w tegorocznych wytycznych podkreśla się, że najlepsze wyniki – mierzone spadkiem HbA1c – uzyskuje się przy kombinacji: metformina jako baza plus analog receptora GLP-1 plus insulina bazowa. W każdym przypadku, po ustaleniu terapii, pacjent powinien być monitorowany nie tylko pod kątem skuteczności, ale także tolerancji leków i działań niepożądanych.

POD LUPĄ
Zdumiewające działanie bergamoty
U diabetyków systematycznie przyjmujących polifenole pochodzące z bergamoty, nadnaturalnie wysoki poziom glukozy może spaść nawet o 18%. Co więcej, stwierdzono, że naringina hamuje syntezę kwasów tłuszczowych i ogranicza odkładanie triglicerydów w mięśniach, przyczyniając się do poprawy insulinowrażliwości tkanek i wzrostu tolerancji na glukozę. Naringina reguluje metabolizm glukozy i kwasów tłuszczowych w tkankach prawdopodobnie poprzez aktywację adenozynomonofosforanu (AMPK) i zależnych od niego kinaz białkowych, jak również przez bezpośrednie zahamowanie wątrobowej produkcji glukozy. Obniżenie stężenia glukozy o 15-20% daje nadzieję na nową, naturalną drogę do kontroli stanów przedcukrzycowych, zwłaszcza u pacjentów z zespołem metabolicznym.

Mieszanina naturalnych polifenoli cytrusowych bergamoty jest także w stanie stymulować metabolizm lipidów, tym samym zapobiegając niekorzystnemu nagromadzeniu tłuszczu w wątrobie i tkankach.

O wprowadzeniu preparatów z bergamoty powinniśmy poinformować lekarza w przypadku przyjmowania leków przeciwcukrzycowych lub obniżających poziom cholesterolu, ponieważ może to być kluczowa informacja w kwestii doboru odpowiednich dawek zażywanych środków.

ZDROWO ŻYWIENIOWO
Jedzenie na mieście
Zamówione danie może się stać inspiracją do jego odtworzenia we własnej kuchni i wypróbowania innych dań lub produktów z jakiegoś regionu lub innego kraju. Nasza dieta staje się bogatsza. Jeśli gotuje dla nas kucharz-profesjonalista, możemy się od niego wiele nauczyć. Poza lokalami serwującymi dania kuchni domowej, wiele stara się wyróżnić niecodziennymi przepisami i smakami w swojej ofercie. Na pewno spotkamy coś, czego sami nie umiemy przygotować i do tej pory nie mieliśmy okazji spróbować. Jeśli są dostępne, warto przede wszystkim próbować nowych dań wegetariańskich lub rybnych, bo kuchnia roślinna i niesmażona ryba, to nadal rzadkość w domach, gdzie króluje tradycyjna polska kuchnia. Dane FAO pokazują, że spożycie nasion roślin strączkowych w 2013 roku w Polsce wynosiło 1,84 kg/osobę/rok. Dla porównania, najwyższy poziom konsumpcji roślin strączkowych w Europie odnotowano we Włoszech (5,6 kg/osobę/rok). Z kolei badania Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z 2019 r. wykazały, że spożycie ryb w Polsce wynosiło 12 kg/osobę/ rok, czyli o ok. 50% mniej niż średnia w całej Unii Europejskiej (24,3 kg/osobę/rok).
ZADBAJ O SIEBIE
Co pokazuje skóra?
Skóra często uzewnętrznia to, co się dzieje wewnątrz naszego organizmu. Pozwala to wykrywać wiele utajonych schorzeń, w tym cukrzycę, co powinno nas skłonić do większej troski o jej pielęgnację oraz o zdrowie.

Problemy skórne w przypadku istnienia cukrzycy związane są głównie z niewyrównanym poziomem glukozy we krwi. Zbyt słodka krew uszkadza naczynia, co powoduje niedożywienie skóry. To z kolei objawia się jej nadwrażliwością, przesuszeniem i łuszczeniem.

Typowym problemem przy cukrzycy jest świąd związany ze znacznie podwyższonym poziomem glukozy w moczu, wywołującym wtórne infekcje drożdżakowe, trudno gojące się, woskowo-żółte wykwity z zanikami w części centralnej na skórze podudzi, czy uogólnione plamice naczyniowe, tj. drobne wybroczynki na całej powierzchni skory. Charakterystyczne są także zniekształcenie i przebarwienie płytek paznokciowych, rumieniec cukrzycowy (nieostro odgraniczone rumienie na powierzchni dłoni, stop i twarzy), który dotyka zwłaszcza młode osoby z niewyrównaną cukrzycą. W przebiegu niewyrównanej cukrzycy mogą też pojawić się stwardnienia skóry, skłonność do wyprysków i pomarańczowo zabarwione dłonie i stopy oraz tzw. kępki żółte na powiekach.

Zapraszamy na stronę: www.diabetyk.pl

Skip to content