Przejdź do treści
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała raport, podkreślający alarmujący stan globalnego dostępu do insuliny i opieki diabetologicznej. Jako przyczyny podaje: wysokie ceny leku, niską dostępność, słabe systemy opieki zdrowotnej oraz małą ilość producentów leku.

Insulina jest podstawowym hormonem, regulującym poziom glukozy we krwi. Dlatego jest tak istotna w leczeniu cukrzycy, bo zmienia śmiertelną chorobę w możliwą do opanowania. Dla ponad 60 milionów ludzi żyjących z cukrzycą typu 2 insulina jest niezbędna w zmniejszaniu ryzyka niewydolności nerek, ślepoty i amputacji kończyn.

Światowa Organizacja Zdrowia w swoim najnowszym raporcie alarmuje, że jedna na dwie osoby chorych na cukrzycę typu 2 jej nie otrzymuje regularnie. Rośnie liczba osób z cukrzycą w krajach o niskich i średnich dochodach, a jednak produkcja insuliny nie nadąża za rosnącym zapotrzebowaniem. Raport podkreśla, że ​​chociaż 75% osób dotkniętych cukrzycą typu 2 mieszka w krajach poza Ameryką Północną i Europą, odpowiadają one za mniej niż 40% przychodów ze sprzedaży insuliny.

– Naukowcy, którzy odkryli insulinę 100 lat temu, odmówili skorzystania z tego odkrycia i sprzedali patent za zaledwie jednego dolara. Niestety ten gest solidarności został wyprzedzony przez wielomiliardowy biznes, który stworzył ogromne przepaści w dostępie do leku. WHO współpracuje z krajami i producentami, aby wypełnić te luki i rozszerzyć dostęp do insuliny dla wszystkich, którzy jej potrzebują – powiedział dyrektor generalny WHO, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Jak pokazuje raport, trzy międzynarodowe koncerny kontrolują ponad 90% rynku insuliny, pozostawiając niewiele miejsca mniejszym firmom na konkurowanie o sprzedaż insuliny;

Według raportu krajobraz cenowy jest również nierówny i ujawnia brak przejrzystości w sposobie ustalania cen. Na przykład insuliny biopodobne mogą być o ponad 25% tańsze niż produkt oryginalny, ale wiele krajów, w tym kraje o niższych dochodach, nie korzysta z tych potencjalnych oszczędności.

Raport sugeruje kilka działań mających na celu poprawę dostępu do insulin i powiązanych produktów, m.in. zwiększenie produkcji i dostaw insuliny ludzkiej oraz dywersyfikacja bazy produkcyjnej dla biopodobnych insulin analogowych w celu stworzenia konkurencji i obniżenia cen.

Źródło: Światowa Organizacja Zdrowia/www.medexpress.pl