Obalamy mity – cukier nie krzepi!

Cukier nas nie krzepi, ale krzepi choroby. Przyczynia się do otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia czy niektórych chorób nowotworowych –  wyjaśnia Marta Pawłowska Dyrektor BPZ NFZ w kolejnym odcinku w ramach kampanii „Słodki, słodszy… cukrzyca w PnŚ TVP2 https://pytanienasniadanie.tvp.pl/51320552/slodki-slodszy-cukrzyca

Cukier daje energię zdradliwą, krótkotrwałą. Po zjedzeniu słodkiego następuje wyrzut insuliny, który zbija poziom cukru, a to powoduje, że znowu poczujemy głód. I tak w koło – tłumaczy Anna Śliwińska Prezes Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków.

Cukrzyca nie bierze się z jedzenia cukru, ale z nadwagi i otyłości. Cukrzyca nie boli i dlatego cicho i podstępnie niszczy organizm. Około miliona osób ma niezdiagnozowaną cukrzycę!

Zapraszamy do zapoznania się z materiałem edukacyjnym – kliknij TUTAJ

Jakie błędy popełniamy w codziennych zakupach lub przygotowując śniadanie sobie lub dzieciom? Przypominamy i polecamy cykl filmów edukacyjnych „Dziękuję, nie słodzę!” https://www.youtube.com/playlist?list=PLZ2X-9LnwIVHtDY2gDb8xIwckecbmpAwx, przygotowanych w ramach kampanii #NieCukrz wspólnie z Magdą ze SkutecznieTV . Obiecujemy… nie słodzić!

Polecamy także Państwa uwadze spot Narodowego Funduszu Zdrowia „Nie przesadzaj, nie przesładzaj!” Link https://www.youtube.com/watch?v=Ec_wxf67ptc

Print Friendly, PDF & Email
Skip to content