Przy przewlekłej niewydolności nerek organizm traci możliwość wydalania sodu, a jego gromadzenie prowadzi do zatrzymania wody w organizmie, obrzęków, rozwoju nadciśnienia tętniczego i wzmożonego pragnienia. Z diety należy wyeliminować wszystkie produkty z dodatkiem soli kuchennej, czyli: marynaty, konserwy, wędliny, produkty wędzone, sery żółte i pleśniowe, kiszonki, zupy instant, kostki rosołowe. Trzeba także zrezygnować z dosalania produktów na talerzu. Z kolei konieczność ograniczania cukrów prostych ma na celu utrzymywanie glikemii w granicach normy, co jest bardzo ważne, jeśli chcemy zahamować lub spowolnić postęp cukrzycowej choroby nerek. Jednak sól i cukier to nie jedyne newralgiczne produkty w diecie osoby z niewydolnością nerek. Bardzo ważna jest odpowiednia podaż białka, picie wystarczającej ilości płynów, zwracanie uwagi na produkty bogate w potas, które nie powinny być stosowane przy dalszych stadiach choroby nerek.
Najnowsze wiadomości
- Polskie Stowarzyszenie Diabetyków: pilotaż leczenia stopy cukrzycowej został przedłużony
- Hipoglikemia – najczęstsze ostre powikłanie cukrzycy. Objawy i przyczyny niedocukrzenia
- Czy system poradzi sobie z trójkątem zaburzeń w cukrzycy?
- Rekrutacja pacjentów do badania klinicznego dotyczącego cukrzycy typu 2
- Liść banaba – alternatywa dla morwy białej?
- 40-lecie Oddziału Miejskiego PSD w Zabrzu
- Eksperci: infekcje i niskie temperatury niekorzystne dla układu krążenia
- 19. Bieg “Policz się z cukrzycą”. Trasę pokonało 8 tysięcy zawodników
- Refundacja systemu FreeStyle Libre 2 w roku 2025
- Stan przedcukrzycowy. Jak zapobiec progresji cukrzycy