Przy przewlekłej niewydolności nerek organizm traci możliwość wydalania sodu, a jego gromadzenie prowadzi do zatrzymania wody w organizmie, obrzęków, rozwoju nadciśnienia tętniczego i wzmożonego pragnienia. Z diety należy wyeliminować wszystkie produkty z dodatkiem soli kuchennej, czyli: marynaty, konserwy, wędliny, produkty wędzone, sery żółte i pleśniowe, kiszonki, zupy instant, kostki rosołowe. Trzeba także zrezygnować z dosalania produktów na talerzu. Z kolei konieczność ograniczania cukrów prostych ma na celu utrzymywanie glikemii w granicach normy, co jest bardzo ważne, jeśli chcemy zahamować lub spowolnić postęp cukrzycowej choroby nerek. Jednak sól i cukier to nie jedyne newralgiczne produkty w diecie osoby z niewydolnością nerek. Bardzo ważna jest odpowiednia podaż białka, picie wystarczającej ilości płynów, zwracanie uwagi na produkty bogate w potas, które nie powinny być stosowane przy dalszych stadiach choroby nerek.
Najnowsze wiadomości
- Jedz zdrowo, kontroluj cukier, żyj pełnią życia…
- Członkowie Koła Miejskiego z Opola na wycieczce turystyczno-krajoznawczej
- Korzyści z obniżenia ciśnienia u osób z cukrzycą typu 2
- IX Ogólnopolskie Mistrzostwa Płukania Złota Diabetyków
- Edukacja pacjenta diabetologicznego w AOS szwankuje. Dr Stepanow: bezkosztowo, decyzją NFZ można to zmienić
- Unijny projekt wykrywania cukrzycy typu 1 u dzieci
- Nowoczesne technologie w diabetologii tematem pierwszej z cyklu, interdyscyplinarnej debaty Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków
- Co nam daje ciągły monitoring glikemii
- Cykl edukacyjny „Wszyscy razem przeciw cukrzycy”
- Inhibitory SGLT-2 korzystne dla funkcji nerek