Przy przewlekłej niewydolności nerek organizm traci możliwość wydalania sodu, a jego gromadzenie prowadzi do zatrzymania wody w organizmie, obrzęków, rozwoju nadciśnienia tętniczego i wzmożonego pragnienia. Z diety należy wyeliminować wszystkie produkty z dodatkiem soli kuchennej, czyli: marynaty, konserwy, wędliny, produkty wędzone, sery żółte i pleśniowe, kiszonki, zupy instant, kostki rosołowe. Trzeba także zrezygnować z dosalania produktów na talerzu. Z kolei konieczność ograniczania cukrów prostych ma na celu utrzymywanie glikemii w granicach normy, co jest bardzo ważne, jeśli chcemy zahamować lub spowolnić postęp cukrzycowej choroby nerek. Jednak sól i cukier to nie jedyne newralgiczne produkty w diecie osoby z niewydolnością nerek. Bardzo ważna jest odpowiednia podaż białka, picie wystarczającej ilości płynów, zwracanie uwagi na produkty bogate w potas, które nie powinny być stosowane przy dalszych stadiach choroby nerek.
Najnowsze wiadomości
- Cukrzyca jak puzzle
- Lipcowa lista refundacyjne – najważniejsze zmiany dla osób chorujących na cukrzycę
- Co o systemie do ciągłego monitorowania glikemii Anytime CT3 mówią pacjenci?
- Kampania edukacyjna – „Zdrowie seniorów”
- XXXIV Pielgrzymka Diabetyków na Jasna Górę, 13.06.2025
- „Być o krok do przodu” – cukrzyca typu 1
- Zioła a cukrzyca
- Sytuacja polskich pacjentów diabetologicznych
- Niepozorna, ale potężna. Odchudza, obniża cukier, a kosztuje grosze
- Ogólnopolskie Obchody Dnia Diabetyka – Września 7.06.2025