Przy przewlekłej niewydolności nerek organizm traci możliwość wydalania sodu, a jego gromadzenie prowadzi do zatrzymania wody w organizmie, obrzęków, rozwoju nadciśnienia tętniczego i wzmożonego pragnienia. Z diety należy wyeliminować wszystkie produkty z dodatkiem soli kuchennej, czyli: marynaty, konserwy, wędliny, produkty wędzone, sery żółte i pleśniowe, kiszonki, zupy instant, kostki rosołowe. Trzeba także zrezygnować z dosalania produktów na talerzu. Z kolei konieczność ograniczania cukrów prostych ma na celu utrzymywanie glikemii w granicach normy, co jest bardzo ważne, jeśli chcemy zahamować lub spowolnić postęp cukrzycowej choroby nerek. Jednak sól i cukier to nie jedyne newralgiczne produkty w diecie osoby z niewydolnością nerek. Bardzo ważna jest odpowiednia podaż białka, picie wystarczającej ilości płynów, zwracanie uwagi na produkty bogate w potas, które nie powinny być stosowane przy dalszych stadiach choroby nerek.
Najnowsze wiadomości
- Te leki w przypadku cukrzycy powinny być wdrożone jak najwcześniej
- Programy profilaktyczne NFZ
- Ogólnopolski Dzień Diabetyka – Września, 7 czerwca 2025 r.
- Zmiany w bilansie 6-latka już od maja
- Diabetycy z Drzewicy na Wileńszczyźnie i w Ostrej Bramie
- Cukrzyca i choroby autoimmunizacyjne
- Neuropatia układu pokarmowego
- Nagroda Złoty OTIS 2025 dla Prezes Moniki Kaczmarek
- Pytania o pieniądze z opłaty cukrowej – Posiedzenie Podkomisji Stałej ds. Zdrowia Publicznego
- Najczęstsze choroby układu krążenia