Przy przewlekłej niewydolności nerek organizm traci możliwość wydalania sodu, a jego gromadzenie prowadzi do zatrzymania wody w organizmie, obrzęków, rozwoju nadciśnienia tętniczego i wzmożonego pragnienia. Z diety należy wyeliminować wszystkie produkty z dodatkiem soli kuchennej, czyli: marynaty, konserwy, wędliny, produkty wędzone, sery żółte i pleśniowe, kiszonki, zupy instant, kostki rosołowe. Trzeba także zrezygnować z dosalania produktów na talerzu. Z kolei konieczność ograniczania cukrów prostych ma na celu utrzymywanie glikemii w granicach normy, co jest bardzo ważne, jeśli chcemy zahamować lub spowolnić postęp cukrzycowej choroby nerek. Jednak sól i cukier to nie jedyne newralgiczne produkty w diecie osoby z niewydolnością nerek. Bardzo ważna jest odpowiednia podaż białka, picie wystarczającej ilości płynów, zwracanie uwagi na produkty bogate w potas, które nie powinny być stosowane przy dalszych stadiach choroby nerek.
Najnowsze wiadomości
- Wielkanocne menu diabetyka
- Nie daj się wiosennemu przesileniu
- Konferencja „Pacjent z cukrzycą 2025”
- O czym marzą diabetycy?
- Stanowisko organizacji pacjenckich dotyczące najważniejszych kwestii w obszarze cukrzycy
- Witamina B12 – brakujący element terapii chorego na cukrzycę
- W trosce o dobro pacjentów. Wspólny apel organizacji pacjentów z cukrzycą
- Raport „Diabetologia w Polsce na tle Unii Europejskiej. Bilans z okazji polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej”
- „Ty się badaj…” – promocja profilaktyki
- VI Forum Liderów Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków