Przy przewlekłej niewydolności nerek organizm traci możliwość wydalania sodu, a jego gromadzenie prowadzi do zatrzymania wody w organizmie, obrzęków, rozwoju nadciśnienia tętniczego i wzmożonego pragnienia. Z diety należy wyeliminować wszystkie produkty z dodatkiem soli kuchennej, czyli: marynaty, konserwy, wędliny, produkty wędzone, sery żółte i pleśniowe, kiszonki, zupy instant, kostki rosołowe. Trzeba także zrezygnować z dosalania produktów na talerzu. Z kolei konieczność ograniczania cukrów prostych ma na celu utrzymywanie glikemii w granicach normy, co jest bardzo ważne, jeśli chcemy zahamować lub spowolnić postęp cukrzycowej choroby nerek. Jednak sól i cukier to nie jedyne newralgiczne produkty w diecie osoby z niewydolnością nerek. Bardzo ważna jest odpowiednia podaż białka, picie wystarczającej ilości płynów, zwracanie uwagi na produkty bogate w potas, które nie powinny być stosowane przy dalszych stadiach choroby nerek.
Najnowsze wiadomości
- Eksperci: Systemy ciągłego monitorowania glikemii poprawiają kontrolę cukrzycy i chronią serce
- Cykl edukacyjny „Wszyscy razem przeciw cukrzycy” – odcinek 3
- Składnik popularnych leków na otyłość i cukrzycę może obniżać ryzyko demencji
- Rawscy diabetycy zwiedzają Polskę
- Do 40 proc. chorych na cukrzycę doświadcza problemów skórnych
- Centrum Edukacji i Historii Cukrzycy
- Uczymy się spowalniać cukrzycę typu 1
- Cykl edukacyjny „Wszyscy razem przeciw cukrzycy” – odcinek 2
- Plebiscyt dla pracodawców „Diabetes At Work – z cukrzycą w pracy”
- Podziękowanie dla firmy Novo Nordisk