Kluczem do zapobiegania powikłaniom cukrzycy jest staranna kontrola poziomu glikemii. Czy proces ten może ułatwić proste badanie… śliny?

Ludzka ślina zawiera tysiące białek, zwanych łącznie proteomem ślinowym. Pełnią one rozliczne role, a ich ilość i proporcje odzwierciedlają stand zdrowia organizmu.

Greccy naukowcy z NKU Athens School of Dentistry opracowali kompleksową charakterystykę proteomu ślinowego. Badacze przeanalizowano próbki śliny od młodych cukrzyków typu 1 z zadowalającą lub słabą kontrolą poziomu cukru we krwi i od grupy kontrolnej dzieci zdrowych. Charakterystykę stworzono za pomocą ultraczułej techniki umożliwiającej identyfikację i oznaczenie ilościowe ponad 2000 różnych białek.

Okazało się, że u diabetyków z dobrą kontrolą poziomu cukru we krwi profil białkowy śliny jest bardzo podobny do tego, który stwierdzono u osób zdrowych.

Proteotom dzieci ze źle kontrolowaną cukrzycą charakteryzował się natomiast znacząco odmiennym składem białek. Różnice dotyczyły protein, o których wiadomo, że odgrywają kluczową rolę w powstawaniu stanów zapalnych i regulacji krzepliwości krwi – procesach, które są zaburzane przez wysoki poziom cukru we krwi i biorą udział w patogenezie powikłań naczyniowych cukrzycy.

Co ważne, u żadnego z dzieci nie doszło jeszcze do uszkodzenia narządu wzroku, nerek lub nerwów. Oznacza to, że w ślinie obecne są „markery” niedostatecznego wyrównania cukrzycy obecne są w ślinie długo przed pojawieniem się powikłań klinicznych.

Sugeruje to, że prosty do wykonania test śliny można będzie wykorzystać do wczesnego przewidywania powikłań cukrzycy i skuteczniejszego im zapobiegania, a także do łatwych do przeprowadzenia badań przesiewowych w kierunku cukrzycy – nie tylko u dzieci.

– Przewidujemy, że w niedalekiej przyszłości (…) będą mogły powstać nieinwazyjne urządzenia do monitorowania glukozy w czasie rzeczywistym na podstawie analizy śliny – przypuszczają autorzy badania.

Źródło: Frontiers in Physiology, Medexpress

Skip to content