Zbyt niski poziom witaminy D ma związek z podwyższonym ryzykiem rozwoju cukrzycy u seniorów – wynika z analizy opublikowanej przez naukowców z USA i Korei Południowej w piśmie “PLOS One”.

Badaniami objęto 903 zdrowych mężczyzn (średnia wieku 74 lata), którzy nie mieli objawów cukrzycy lub stanu przedcukrzycowego. Obserwacje trwały przez kolejne 10 lat. Podczas regularnych wizyt kontrolnych sprawdzano poziom witaminy D oraz glukozy we krwi, a także przeprowadzano testy doustnego obciążenia glukozą. W tym czasie zdiagnozowano 47 nowych przypadków cukrzycy oraz 337 przypadków stanu przedcukrzycowego.

W przypadku uczestników, u których poziom 25-hydroksywitaminy D był powyżej 30 ng/ml ryzyko cukrzycy było o dwie trzecie niższe, a w przypadku badanych, u których poziom ten przekraczał 50 ng/ml – o cztery piąte niższe niż u mężczyzn z poziomem witaminy D poniżej 30 ng/ml.

Chcąc dostarczyć organizmowi 30 ng/ml witaminy D, powinniśmy eksponować ciało na działanie promieni słonecznych przez około 10 – 15 minut dziennie w godzinach południowych lub przyjmować witaminę D w postaci suplementu (3000 – 5000 jednostek).

“Dalsze badania pomogą ustalić, czy wysoki poziom 25-hydroksywitaminy D może zapobiec rozwojowi cukrzycy lub zahamować jej rozwój u osób ze stanem przedcukrzycowym” – komentują autorzy analizy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego oraz Narodowego Uniwersytetu Seulskiego.

Źródło: PAP/Rynek Zdrowia

Skip to content