Jakie mogą być skutki braku leczenia cukrzycy? W jaki sposób bilansować posiłki? Jak opanować pokusę na niezdrowe jedzenie? Z jakich substancji słodzących mogą korzystać diabetycy? Na te i inny pytania można znaleźć odpowiedzi w najnowszej książce Angeliny Ziembińskiej „Dieta w cukrzycy” wydanej przez PZWL Wydawnictwo Lekarski.
Cukrzyca, nazywana epidemią XXI wieku, dotyczy już ponad 3 milionów Polaków, a liczba osób chorych, w tym dzieci i młodzieży, wciąż rośnie. Choroba, charakteryzująca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, może mieć różne przyczyny: od niedoboru insuliny w cukrzycy typu 1, po oporność komórek na insulinę w cukrzycy typu 2. Jeśli nie jest odpowiednio leczona, prowadzi do powikłań, które znacznie skracają życie.
W leczeniu cukrzycy kluczową rolę obok farmakoterapii odgrywa odpowiednia dieta. Dlatego książka „Dieta w cukrzycy” stanowi nieocenione źródło wiedzy dla osób chorych na cukrzycę typu 1 i 2, ich bliskich oraz edukatorów diabetologicznych. Poradnik, napisany przez Angelinę Ziembińską – doświadczoną diabetyczkę, edukatorkę diabetologiczną oraz autorkę bloga Dietolog.pl, zawiera kompleksowe informacje o mechanizmach choroby oraz praktyczne porady dotyczące zdrowego stylu życia. Książka powstała pod opieką merytoryczną dr hab. n. med. Anny Jeznach-Steinhagen.
„Dieta w cukrzycy” to nie tylko zbiór wskazówek dietetycznych, ale także przewodnik, który pomaga zrozumieć mechanizmy choroby i daje narzędzia do efektywnego zarządzania cukrzycą. Pacjenci znajdą tu cenne informacje, jak wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe, jak komponować posiłki oraz jak radzić sobie z codziennymi wyzwaniami związanymi z chorobą.
Damian Kordas, zwycięzca IV edycji programu „MasterChef” i od 25 lat żyjący z cukrzycą typu 1, w swojej rekomendacji książki podkreśla, jak ważne jest odpowiednie zarządzanie dietą w życiu diabetyków. ”Cukrzyca to choroba, przy której trzeba szczególnie o siebie dbać, ale szukanie informacji, jak to robić, w złych miejscach bywa ryzykowne. Ta książka, napisana przez cudowną autorkę na podstawie własnych doświadczeń, oferuje niezbędne porady i wskazówki, które ułatwią nam – diabetykom – życie.”
Publikacja dedykowana jest nie tylko osobom chorującym na cukrzycę, ale również ich rodzinom oraz profesjonalistom zajmującym się edukacją diabetologiczną. Dzięki tej książce chorzy mogą nauczyć się zarządzać cukrzycą w sposób bezpieczny i efektywny.
Książka „Dieta w cukrzycy” to krok w stronę świadomego, zdrowego życia z cukrzycą, pomagając pacjentom w pełni kontrolować swoją chorobę i unikać powikłań. Zapraszamy na pzwl.pl