Odżywianie

Jedz zdrowo, kontroluj cukier, żyj pełnią życia…
Cukrzyca to nie wyrok – to wyzwanie, które można oswoić dzięki wiedzy, świadomym wyborom i odpowiedniemu żywieniu. Angelina Ziembińska, edukatorka diabetologiczna i autorka bloga Dietolog.pl, w dwóch książkach wydanych przez PZWL – „Dieta w cukrzycy” oraz „Dieta w cukrzycy. Przepisy” – pokazuje, jak prowadzić zdrowe i pełne smaku życie z cukrzycą typu 1 i 2.

Dieta w insulinooporności
Jednym z coraz częściej diagnozowanych zaburzeń metabolicznych jest insulinooporność. Problem ten zazwyczaj współwystępuje z takimi chorobami jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca, zespół policystycznych jajników. Właściwa dieta odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia. Na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania i komponowania posiłków? Jakie produkty należy uwzględnić, a które trzeba wyeliminować?

Zalecenia dotyczące żywienia dla pacjentów z cukrzycą typu 2
Prawidłowa, prozdrowotna dieta to jeden z filarów postępowania terapeutycznego w przypadku pacjentów z cukrzycą typu 2. W jaki sposób sformułować precyzyjne cele w tym zakresie, aby pacjent stosował się do zaleceń?

Smacznie, zdrowo, kolorowo
Do prawidłowego funkcjonowania człowiek potrzebuje energii pochodzącej z rozkładu wysokokalorycznych białek, węglowodanów i tłuszczów, ale też substancji, które nie dostarczają kalorii, a są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

Odżywianie w sezonie zimowym – Środa z Profilaktyką
W ramach „Środy z Profilaktyką” – akcji edukacyjnej Narodowego Funduszu Zdrowia, o roli diety we wspieraniu organizmu podczas chłodniejszych miesięcy

Makroskładniki w diecie diabetyka
Prawidłowo skomponowana dieta, składająca się z takich makroskładników jak: węglowodany, tłuszcze i białko, powinna być ustalana indywidualnie dla każdego diabetyka

Diabulimia
E-book o diabulimii – pobierz, przemyśl, bądź świadomy zagrożenia

Probiotyki – instrukcja obsługi
Probiotyki – kiedy i jak długo je przyjmować? Na jaki preparat się zdecydować? Czy zawsze są bezpieczne?

Przetworzone czerwone mięso – coraz więcej czerwonych flag
Spożycie czerwonego mięsa może mieć związek ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2 – potwierdzają badania, o których informuje „The American Journal of Clinical Nutrition”

Mikrobiota jelitowa – czy mamy wpływ na jej skład?
Rola mikrobioty jelitowej w prawidłowym funkcjonowaniu człowieka jest znana od dawna. Wykazano, że mikroorganizmy, które w zdecydowanej większości bytują w jelitach, regulują odżywianie i metabolizm gospodarza. Dodatkowo mają podstawowe znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a nawet mogą modulować nasz nastrój czy zachowanie