Odżywianie
![Smacznie, zdrowo, kolorowo](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2020/05/surowe-warzywa-1080x675.jpg)
Smacznie, zdrowo, kolorowo
Do prawidłowego funkcjonowania człowiek potrzebuje energii pochodzącej z rozkładu wysokokalorycznych białek, węglowodanów i tłuszczów, ale też substancji, które nie dostarczają kalorii, a są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu
![Odżywianie w sezonie zimowym – Środa z Profilaktyką](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2024/01/dietynfz-1080x675.png)
Odżywianie w sezonie zimowym – Środa z Profilaktyką
W ramach „Środy z Profilaktyką” – akcji edukacyjnej Narodowego Funduszu Zdrowia, o roli diety we wspieraniu organizmu podczas chłodniejszych miesięcy
![Makroskładniki w diecie diabetyka](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2023/01/logo-cukrzyca-1-1.jpg)
Makroskładniki w diecie diabetyka
Prawidłowo skomponowana dieta, składająca się z takich makroskładników jak: węglowodany, tłuszcze i białko, powinna być ustalana indywidualnie dla każdego diabetyka
![Diabulimia](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2023/11/diabulimia_okl-1080x675.jpg)
Diabulimia
E-book o diabulimii – pobierz, przemyśl, bądź świadomy zagrożenia
![Probiotyki – instrukcja obsługi](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2023/11/mikrobiota2.png)
Probiotyki – instrukcja obsługi
Probiotyki – kiedy i jak długo je przyjmować? Na jaki preparat się zdecydować? Czy zawsze są bezpieczne?
![Przetworzone czerwone mięso – coraz więcej czerwonych flag](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2023/11/czerwone-mieso.jpg)
Przetworzone czerwone mięso – coraz więcej czerwonych flag
Spożycie czerwonego mięsa może mieć związek ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2 – potwierdzają badania, o których informuje „The American Journal of Clinical Nutrition”
![Mikrobiota jelitowa – czy mamy wpływ na jej skład?](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2023/10/mikroflora.png)
Mikrobiota jelitowa – czy mamy wpływ na jej skład?
Rola mikrobioty jelitowej w prawidłowym funkcjonowaniu człowieka jest znana od dawna. Wykazano, że mikroorganizmy, które w zdecydowanej większości bytują w jelitach, regulują odżywianie i metabolizm gospodarza. Dodatkowo mają podstawowe znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a nawet mogą modulować nasz nastrój czy zachowanie
![Makroskładniki w diecie diabetyka](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2023/01/logo-cukrzyca-1-1.jpg)
Jak zaplanować codzienny jadłospis przy cukrzycy typu 2 i w stanie przedcukrzycowym
Dieta osoby z cukrzycą to nie chwilowa zmiana sposobu odżywiania się, ale zasady, które ma stosować przez wiele lat. Dobre glikemie wymagają zmiany na talerzu proporcji ilości mięsa, ziemniaków i warzyw. Jak to zrobić?
![Portal Diety NFZ](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2023/09/Diety-NFZ.png)
Portal Diety NFZ
Chcesz utrzymać wagę, a nie masz pomysłu na zdrowe odżywianie? Chciałbyś rozpocząć dietę o ustalonej kaloryczności, ale nie wiesz, jak skomponować posiłki? Z pomocą przychodzi portal Diety NFZ. Usługa jest całkowicie bezpłatna
![Ekstremalna dieta OMAD nie jest zdrowa. Powoduje spadek metabolizmu](https://diabetyk.org.pl/wp-content/uploads/2023/09/zegar-1-1080x675.jpeg)
Ekstremalna dieta OMAD nie jest zdrowa. Powoduje spadek metabolizmu
Ekstremalna wersja postu przerywanego jaką jest dieta OMAD (One Meal a Day), czyli “jeden posiłek dziennie”, nie jest dobrym rozwiązaniem dla naszego organizmu – przestrzegają eksperci. Dlaczego?