Wiosny Ludów 77, 02-495 Warszawa

22 668 47 19

sekretariat@diabetyk.org.pl

Przekaż swój 1,5% naszej organizacji. Prosto. Szybko. Za darmo.

  1. Start
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Warto wiedzieć
  6. /
  7. Świąteczne wyzwania diabetyka

Zbliżające się święta Bożego Narodzenia od wszystkich osób z cukrzycą będą wymagały zwrócenia większej uwagi na glikemię. Czas spędzany przy suto zastawionym stole może być zdradliwy dla cukrów. Tym bardziej, że obok postnych dań, pojawią się też przysmaki zawierające spore ilości tłuszczu oraz oczywiście słodkości. Dlatego w okresie przedświątecznym warto sobie przypomnieć o kilku zasadach świętowania z cukrzycą.

Cukrzyca nie jest przeszkodą by cieszyć się smakiem świątecznych, wyjątkowych potraw, niemniej trzeba przy bożonarodzeniowym stole wykazać się umiarem. Zazwyczaj nasze glikemie w czasie świąt rujnuje przejedzenie. Na duże ilości węglowodanów, szczególnie spożywanych „w trybie ciągłym”, trudno jest podać odpowiednią ilość insuliny. Pacjenci stosujący leki doustne mają w czasie świąt jeszcze trudniejszą sytuację, bo w tym przypadku nie zwiększa się dawek leków z powodu bardziej obfitych posiłków. Tym większe znaczenie ma zatem racjonalne i planowe podejście do jedzenia. Ten tekst nie ma na celu przekonywać Was, że święta nie są dla Was. Jak najbardziej są! Trzeba jednak nauczyć się:
• wzmożonej samokontroli
• szybkiego (ale nie chaotycznego) reagowania na nieprawidłowości
• oraz – mimo wszystko – pewnego zaplanowania jedzenia oraz przerw od niego (które to przerwy najlepiej wykorzystać na spacer na świeżym powietrzu).

W dbaniu o glikemie w niecodziennym, świątecznym okresie pomocny jest system monitorowania glikemii FreeStyle Libre. Nie tylko dlatego, że nosząc sensor na ramieniu można o każdej godzinie dnia i nocy sprawdzić aktualne stężenie glukozy. Także z powodu strzałek trendu, które pozwalają pacjentom widzieć i rozumieć więcej. Jest to szczególnie ważne w okresie świątecznym, kiedy zwykle podajemy sobie insuliny nieco więcej, a pewnie i częściej z powodu dodatkowych przekąsek czy epizodów hiperglikemii, na które podajemy korektę.

Jak interpretować strzałki trendów
Strzałka trendu to nie tylko dodatkowa informacja, czy w danym momencie cukier jest stabilny, rośnie czy obniża się. To także konkretna wskazówka, jak należy postąpić. Dla przypomnienia:
• Strzałka pionowo w górę = wzrost o ponad 2 mg/dl na minutę, czyli ponad 30 mg/dl w ciągu 15 minut.
• Strzałka pochyła w górę = glikemia rośnie o wartość 1-2 mg/dl na minutę, czyli o około 15-30 mg/dl w ciągu 15 minut
• Strzałka pozioma = glikemia jest stabilna.
• Strzałka pionowo w dół = glikemia obniża się gwałtownie = spadek o ponad 2 mg/dl na minutę czyli ponad 30 mg/dl w ciągu 15 minut. Zaleca się zmniejszenie dawki insuliny (bolus i dawka korekcyjna) o 20 %.
• Strzałka pochyła w dół = umiarkowany spadek glikemii = glikemia obniża się o wartość 1-2 mg/dl na minutę czyli około 15-30 mg/dl w ciągu 15 minut. Zaleca się zmniejszenie dawki insuliny (bolus i dawka korekcyjna) o 10 %.

Na szybko rosnący oraz na szybko obniżający się cukier warto zareagować z wyprzedzeniem. Dzięki temu można uniknąć wartości glikemii znacznie odbiegających od normy. Ale przede wszystkim warto pamiętać, że strzałka trendu niesie ze sobą informację, którą należy wykorzystać przy podejmowaniu świadomych decyzji terapeutycznych.

Korzystaj z nowych technologii, unikaj błędów!
Stosowanie ciągłego monitoringu glikemii w czasie świąt nie pozwala nam zapomnieć o cukrzycy. I bardzo dobrze! O ile glukometr pacjenci niekiedy odkładali na czas świat do szuflady, by nie stresować się wysokimi cukrami, tak trudno jest lekceważyć wskazania sensora, który pracuje nieprzerwanie przez 24 godziny na dobę.

Nie wahajmy się zaglądać do telefonu, żeby sprawdzić, jaki mamy cukier. Lepiej i bezpieczniej jest wiedzieć! W czasie świąt pamiętaj także o uniwersalnych zasadach:
• Nie podawaj insuliny zbyt często, bo poszczególne dawki zaczną się na siebie nakładać, co może skutkować ciężkim niedocukrzeniem.
• Staraj się szacować ilość węglowodanów zawartych w pokarmach, które spożywasz oraz ich rodzaj. Jeśli planujesz zjeść coś słodkiego, podaj insulinę z odpowiednim wyprzedzeniem, aby uniknąć poposiłkowego dużego skoku glikemii.
• Staraj się nie jeść 3-4 godziny przed snem, aby mieć pewność, że cukier przed nocnym wypoczynkiem jest już w miarę stabilny i nie wymaga znaczących korekt, które mogłoby doprowadzić do nocnego niedocukrzenia.
• Zaplanuj spacery, wysiłek fizyczny sprawia, że insuliny działa efektywniej. Kiedy czujesz, że niezależnie od podawanych korekt, cukier stoi w miejscu, zafunduj sobie trochę aktywności.
• Nie stresuj się, kiedy zdarzy Ci się nieprawidłowa glikemia, ale też ucz się na swoich błędach, aby na przyszłość jeszcze lepiej poradzić sobie ze obliczaniem dawek insuliny na świąteczne menu.
• Ustal sam ze sobą, jaki chcesz mieć time in range w okresie okołoświąteczny, pamiętając by nie być dla siebie ani zbyt pobłażliwym, ani zbyt surowym.

Bożena Mazurek

Skip to content