Przejdź do treści
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Według naukowców restauracje typu fast food są jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu. Wzrosła kaloryczność, zawartość sodu, wielkość porcji oferowanych przystawek, dodatków i deserów.

Jak opisuje „Najwyższy Czas”Te przerażające wyniki opublikowano w „Journal of Academy of Nutrition and Dietetics”, badanie obejmowała oferty 10 najpopularniejszych amerykańskich restauracji tego typu z 1986, 1991 i 2016 roku.

Jak opisuje PAP pomimo dodania „zdrowych” pozycji do menu, restauracje typu fast food są jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia.

Otyłość, która zwiększa się wraz z wiekiem, jest zjawiskiem występującym powszechnie w ostatnich latach. Jest to następstwo niewłaściwego żywienia oraz ograniczonej aktywności fizycznej. Otyłość dodatkowo nasila dolegliwości zdrowotne występujące u starszych osób, znacząco wpływając na stan zdrowia i jakość życia.

Nieprawidłowe nawyki żywieniowe oraz zbyt mała aktywność ruchowa są przyczyną narastającego odsetka nadwagi i otyłości w populacji pediatrycznej; szkodliwość otyłości została udowodniona w tysiącach prac. Tym bardziej istotne wydaje się jej zapobieganie już od najmłodszych lat.

Źródło: BL, Najwyższy Czas