Wiosny Ludów 77, 02-495 Warszawa

22 668 47 19

sekretariat@diabetyk.org.pl

Przekaż swój 1,5% naszej organizacji. Prosto. Szybko. Za darmo.

  1. Start
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Aktualności
  6. /
  7. Słodkie napoje zwiększają ryzyko...
Na łamach The JAMA Network Open ukazała się retrospektywna analiza danych 13 440 dorosłych osób powyżej 45. roku życia…
Tylko nie liczni z nas nie lubią słodkich napojów. Słodzone, gazowane i niegazowane napoje oraz soki owocowe są niemal w każdym domu. Nie są złe, jednak często bywają nadużywane, o czym świadczy między innymi rosnący odsetek osób z nadwagą i otyłością wśród młodzieży. Czy owe pyszności mogą być śmiertelną trucizną? Na to pytanie odpowiedzieli naukowcy z Emory University w Atlancie.

Na łamach The JAMA Network Open ukazała się retrospektywna analiza danych 13 440 dorosłych osób powyżej 45. roku życia bez stwierdzonej cukrzycy czy choroby sercowo-naczyniowej; warto dodać, że 70,8% badanych cierpiało z powodu nadmiernej masy ciała. Dane zaczerpnięto z badania REGARDS przeprowadzonego w latach 2003-2007, z 6-letnim okresem follow-upu. Posługując się odpowiednim kwestionariuszem, zebrano informacje dotyczące spożycia napojów słodzonych i 100% soków owocowych i oszacowano, jaki ma to wpływ na śmiertelność.

W trakcie follow-upu zaobserwowano 1000 zgonów, w tym 168 związanych z chorobami sercowo-naczyniowymi. Średnie spożycie napojów słodzonych wynosiło aż 8,4% dobowego zapotrzebowania na energię. Okazało się, że wśród osób spożywających wymienione napoje w ilości przekraczającej 10% dobowego zapotrzebowania na energię w porównaniu z osobami ze spożyciem <5% ryzyko z powodu incydentu sercowo-naczyniowego było aż o 44% większe, a ryzyko zgonu z jakiegokolwiek powodu wzrastało o 14%.

Warto pamiętać o tym, że słodzone napoje są dodatkowym źródłem kalorii, co z kolei może mieć przełożenie na wzrost masy ciała, który – podobnie jak nadużywanie wymienionych produktów – bywa po prostu zabójczy.

Źródło: www.termedia.pl
Print Friendly, PDF & Email
Skip to content