Podatek od cukru to za mało. Co dalej?

Szczepionka na gruźlicę może pomóc chorym na cukrzycę typu 1
9 lipca 2018
Rzepińscy diabetycy wypoczywali najpierw w Międzyzdrojach
11 lipca 2018

Podatek od cukru to za mało. Co dalej?

W kwietniu 2018 r. Wielkiej Brytania stała się jedenastym krajem w Europie, który wprowadził podatek od cukru w napojach. Cena półtoralitrowej butelki Coli wzrosła o ok. 1,5 funta.

Teraz rząd zamierza iść za ciosem i wdrożyć kolejne regulacje, dzięki którym – jak obiecują politycy – skala epidemii otyłości wśród dzieci ma zostać znacząco zmniejszona.

Planowane kroki obejmują zakaz wystawianiu niezdrowej żywności bezpośrednio przy kasach i zakaz włączania takich produktów do ofert promocyjnych (typu – kup jeden, drugi otrzymasz gratis). Dyskutowane będą tez obostrzenia w zakresie reklam niezdrowej (obfitej w cukier, tłuszcze i sól) żywności kierowanych do najmłodszych. Ale nie tylko zakazy i ograniczenia – także zachęty dla firm, które zmniejszą zawartość cukru w swoich produktach.

Ponadto resort zdrowia przeprowadzi konsultacje społeczne w sprawie opracowania i wdrożenia prostego i spójnego systemu oznaczania wartości kalorycznej potraw w restauracjach i kawiarniach, aby ułatwić rodzicom dokonywanie świadomych wyborów żywieniowych. Konsultacje zweryfikują też pomysł wprowadzenia zakazu sprzedaży napojów energetycznych dzieciom (wg dostępnych danych, po tego typu napoje sięga 25 proc. brytyjskich dzieci w wieku 6-9 lat).

Poza dewastującym wpływem na zdrowie jednostek, otyłość oznacza ogromne koszty dla systemu opieki zdrowotnej i całej gospodarki. Bezpośrednie koszty chorób związanych z otyłością to w Wielkiej Brytanii około 6 miliardów funtów rocznie. Trudniejsze do oszacowania koszty pośrednie mogą być wielokrotnie wyższe.

Źródło: www.medexpress.pl/PharmaTimes

« Strona główna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *