Przejdź do treści
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Kiedyś o satysfakcjonującym wyrównaniu cukrzycy świadczył odsetek hemoglobiny glikowanej poniżej 7%; obecnie coraz częściej świadczy o nim czas w zakresie docelowym na poziomie powyżej 70%. Nowy parametr samokontroli ma także ogromne znaczenie w procesie refundacji systemu do ciągłego monitorowania glikemii FreeStyle Libre 2. Fakt, że to od odsetka czasu, w którym glikemie mieszczą się w normie może zależeć prawo do kontynuacji refundacji to jeszcze jeden argument za tym, by postarać się o jak najlepsze wyrównanie cukrzycy.

Utrzymywanie glikemii na odpowiednim poziomie było i pozostaje wyzwaniem dla osób z cukrzycą. Ale jednocześnie nie ulega wątpliwości, że obecnie sprostać temu wyzwaniu jest znacznie łatwiej, niż kiedyś. Wszystko dzięki systemom do ciągłego monitorowania glikemii, które zmieniły nie tylko codzienność pacjentów z cukrzycą, ale także znacznie poprawiły możliwości monitorowania efektów leczenia.

Zakresy i procenty
Zakres docelowy dla glikemii każdy użytkownik systemu FreeStyle Libre 2 może sobie ustawić indywidualnie. Niemniej w zaleceniach klinicznych PTD za uniwersalne wartości docelowe dla pacjentów z cukrzycą typu 1 i 2 uznaje się przedział 70-180 mg/dl; natomiast dla kobiet w ciąży z cukrzycą typu 1. zakres 63-140 mg/dl. Wg aktualnych wytycznych o prawidłowym wyrównaniu cukrzycy możemy zatem mówić wówczas, gdy 70 procent czasu w ciągu doby, czyli prawie 17 godzin, cukry mieszczą się w przyjętym zakresie 70-180mg/dl; a w pozostałych godzinach nieznacznie odbiegają od normy. Warto to podkreślić, bo przecież glikemia poza normą, w szczególności hiperglikemia może mieć różną skalę. Czym innym dla organizmu jest cukier 200 mg/dl; a czym innym 400 mg/dl. Dlatego zalecenia kliniczne doprecyzowują cele do osiągnięcia w odniesieniu do czasu w zakresie docelowym dla różnych grup pacjentów.

Szczegółowe rekomendacje
Osoby z cukrzycą typu 1 lub cukrzycą typu 2
• Rekomendowany czas w zakresie docelowym (TIR) – powyżej 70%
• Czas poniżej zakresu docelowego – poniżej 4% dla glikemii j 70 mg/dl oraz poniżej, 1% czasu dla glikemii 54 mg/dl
• Czas powyżej zakresu docelowego – poniżej 25% powyżej j 180 mg/dl oraz 5% dla glikemii powyżej 250 mg/dl

Osoby starsze oraz osoby o wysokim ryzyku hipoglikemii
• Rekomendowany czas w zakresie docelowym (70-180mg/dl) – powyżej 50%
• Czas poniżej zakresu docelowego – poniżej 1% dla glikemii poniżej 70 mg/dl
• Czas powyżej zakresu docelowego – poniżej 10% dla glikemii powyżej 250 mg/dl

Kobiety w ciąży z cukrzycą typu 1.
• Rekomendowany czas w zakresie docelowym (63-140mg/dl) – powyżej 70%
• Czas poniżej zakresu docelowego – poniżej 4% • Czas powyżej zakresu docelowego – poniżej 25%

Rekomendacje procentowe dobrze sobie zamienić na godzinowe. Wówczas wyjdzie nam, że o dobrym wyrównaniu cukrzycy mówimy wówczas, gdy przez co najmniej 16 godzin 48 minut w ciągu dobry nasze cukry mieszczą się w zakresie 70-180 mg/dl. Czas z cukrem poniżej 70 mg/dl nie powinien być dłuższy niż godzina na dobę, a z cukrem poniżej 54 mg/dl nie dłuższy niż 15 minut na dobę.

Jak zadbać o jak najdłuższy czas w zakresie?
Traktuj ciągły monitoring glikemii Free Style Libre 2 nie tylko jako wolność od nakłuwania palców, ale przede wszystkim, jako narzędzie do jak najlepszego poznania swojego organizmu i swojej choroby. Korzystaj z raportów, jakich dostarcza Ci system i poświęcaj regularnie chwilę czasu, żeby je wnikliwie przeanalizować. Wygoda ciągłego monitorowania glikemii czasami nieco nas rozleniwia, ale nie zapominajmy, że celem ich stosowania jest normoglikemia, a nie to, by „zapominać” o cukrzycy. Nieprawidłowości, które widzimy w raporcie, a które mają charakter zdarzeń powtarzających się starajmy się eliminować. Jeśli sami nie wiemy jak, to z pomocą lekarza.

Korzystaj ze strzałek trendów, aby przewidywać swoją glikemię w najbliższym czasie. Zwracanie uwagi na trend pozwala uniknąć wielu epizodów hipo i hiperglikemii. Dzięki temu nie tylko wydłuża się nasz czas w zakresie docelowym, ale przede wszystkim glikemia jest bardziej stabilna. A to ma znaczenie zarówno dla naszego zdrowia, jak i samopoczucie. Nie czekaj na alarm, w miarę regularnie zerkaj na aktualny wynik glikemii. Cukier jest w normie na poziomie 160 mg/dl jak i 90 mg/dl. Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć, że dla organizmu o wiele korzystniejszy jest ten drugi scenariusz.

Innymi słowy, nawet brak alarmów w ciągu doby niech Cię bezkrytycznie nie zadowala. Nadal zwracaj uwagę na faktyczną wartość glikemii. Zwracaj uwagę na cukry w nocy, bo z jednej strony jest to czas, kiedy utrzymanie normoglikemii jest najłatwiejsze – nic nie jemy, nie jesteśmy aktywni, nie ma czynników dodatkowych wpływających na glikemię, a z drugiej strony najtrudniejszy – właśnie dlatego, że śpimy. Bardzo ważne jest, by zwracać uwagę na ostatni posiłek, jeśli jest obfity, pełen białka i tłuszczu może prowadzić w nocy do przecukrzeń.

Drugą kwestią jest wartość glikemii, z jaką kładziemy się spać. To jeden z najważniejszych wyników w ciągu doby. Bo jeśli idziemy spać z nieprawidłowym cukrem, jest ryzyko, że przez kolejne godziny pozostanie on nieprawidłowy. A to będzie miało duże przełożenia na czas w zakresie docelowym.

Karol Robaczkowski