Dzięki zmianie jelitowego mikrobiomu dieta bogata we włókno roślinne obniża poziom cukru we krwi – informuje „Science”.

Dr Liping Zhao z Shanghai Jiao Tong University i jego koledzy porównali efekty dwóch odmiennych diet u osób z cukrzycą typu 2. W ciągu 12 tygodni 16 osób było na standardowej, niskotłuszczowej i ubogiej w węglowodany diecie, natomiast 27 jadło dużo pokarmów bogatych we włókno roślinne – produktów pełnoziarnistych czy warzyw.

Obu grupom podano także akarbozę – lek spowalniający trawienie skrobi. Dzięki akarbozie skrobia przechodzi do jelita grubego, gdzie staje się pożywieniem mikroorganizmów.

Pod koniec eksperymentu 89 proc. osób na diecie bogatej we włókno roślinne skuteczniej regulowało poziom cukru we krwi. W grupie kontrolnej odsetek ten wyniósł 50 proc.

Ponadto grupa o wyższym spożyciu włókna roślinnego bardziej straciła na wadze i miała korzystniejszy profil lipidów we krwi. Jak podsumowuje dr Zhao, zwiększenie zawartości włókna roślinnego w diecie może poprawić stan zdrowia chorych na cukrzycę.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

Źródło: PAP Nauka w Polsce/Rynek Zdrowia

Print Friendly, PDF & Email
Skip to content