– Lubimy słodki smak, kojarzy się nam ze smakiem mleka matki. Miłość do „słodkiego” mamy w głowie i pamięci – mówiła w Radiu Gdańsk Ewa Dygaszewicz, prezes Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków na Pomorzu, certyfikowana edukatorka i dietetyczka.

W rozmowie z Joanną Matuszewską tłumaczyła dlaczego niektórym osobom tak trudno zrezygnować z cukru. Wyjaśniała też ile tak naprawdę potrzebujemy go w diecie i czy cukier trzcinowy jest zdrowszy. Ewa Dygaszewicz mówiła też jakie rodzaje cukrów spożywamy i dlaczego po cukrze rośnie masa ciała.

W audycji mowa była tez o powodach i leczeniu insulinooporności, oraz diecie jaką powinno się zastosować. Tłumaczyła też jaki jest związek insulinooporności z cukrzycą.

Poniżej link z nagraniem:
https://radiogdansk.pl/audycje/badz-zdrow/2022/04/14/ekspert-insulinoopornosc-i-milosc-do-slodyczy-to-dwa-powiazane-zjawiska/?fbclid=IwAR0-7o4XnGi_6B432TX_Xa5wlbUBVr9pXg_EqTLCbKWaoq5oJZ9fxUaw1X8

Print Friendly, PDF & Email
Skip to content