Aktualności
Światowy Dzień Cukrzycy w Jaśle
Diabetycy z Jasła i regionu jasielskiego obchodzili 24 października w Generatorze Nauki GEN Światowy Dzień Cukrzycy
W jaki sposób narzędzie AI pomaga w diagnozowaniu zawału serca?
Coraz częściej sztuczna inteligencja może być wsparciem w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych. Obecnie, rozpowszechniana jest aparatura do zdalnej diagnostyki, mierząca pracę serca przez całą dobę. Algorytmy są w stanie usprawnić pracę lekarzy, wykonując całkowity odczyt EKG
Światowy Dzień Cukrzycy w Suwałkach
Suwalscy diabetycy obchodzili Światowy Dzień Cukrzycy na łonie natury w Gospodarstwie Agroturystycznym w Filipowie IV
Poszukiwani diabetycy typu 1 powyżej 65. roku życia!
Obecnie do badania zrekrutowanych zostało już 27 pacjentów, z których 5 jest już na pompie 780G – z dużą ekscytacją i zaangażowaniem pacjenci podjęli wyzwanie i doskonale sobie radzą. Poszukiwanych jest jeszcze kilku pacjentów, szczególnie z Polski południowej (okolice Krakowa)
Cukrzyca bez tajemnic – warsztaty edukacyjne dla pacjentów
Dnia 13.12.2023 r. o godz. 18:00 odbędzie się pierwszy warsztat edukacyjny dla pacjentów, którego tematem będzie: “Kontroluj cukrzycę i ciesz się życiem: praktyczne warsztaty o hipoglikemii i hiperglikemii”
Szczepienia ochronne – co warto wiedzieć
Na jakie szczepienia, poza tymi przeciwko grypie, powinni zdecydować się dorośli chorujący na cukrzycę?
Bezpłatne szczepienia dla seniorów
Jakie szczepienia i dla kogo są dostępne bezpłatnie?
Nowoczesne leki w cukrzycy typu 2 – część 2
Obecnie dzięki nowoczesnym lekom przeciwcukrzycowym, które dłużej chronią komórki beta trzustki, jest możliwe przez wiele lat prowadzenie terapii bez stosowania insuliny, a nawet u niektórych chorych już leczonych insuliną, zmniejszenie ilości wstrzyknięć czy wręcz odstawienie insuliny
Zdrowie w Twoich nerkach
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią chłodne dni. Otulmy nasze nerki trochę dłuższym sweterkiem. Na pewno będą nam za to wdzięczne!
Makroskładniki w diecie diabetyka
Prawidłowo skomponowana dieta, składająca się z takich makroskładników jak: węglowodany, tłuszcze i białko, powinna być ustalana indywidualnie dla każdego diabetyka