Przejdź do treści
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Kawa w świetle badań klinicznych

Od wielu lat trwają dyskusje na temat bezpieczeństwa spożywania kawy w kontekście chorób układu krążenia (udar mózgu, zawał serca, choroba wieńcowa, migotanie przedsionków, niewydolność serca itd.). Analiza wyników 21 badań (przeprowadzonych w latach 1966-2008) wykazała, że umiarkowane spożycie kawy (1-3 filiżanki dziennie) zmniejsza ryzyko zgonów z przyczyn chorób układu krążenia o 24% w porównaniu do osób niespożywających kawy.

Kawa a zawał serca

Badanie z 2006 roku wskazuje na wzrost częstości zawału serca o 50% w ciągu godziny od spożycia kawy, ale taką zależność odnotowano tylko u osób prowadzących siedzący tryb życia, u których występowały co najmniej 3 czynniki ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Liczne badania wykazały jednak, że umiarkowane spożycie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego. Zależność między spożyciem kawy a ryzykiem zawału mięśnia sercowego, zbadana na 140 220 uczestnikach, ma wygląd krzywej J z minimalnym ryzykiem zawału przy 4 filiżankach kawy na dobę. Bardzo podobną zależność wykazano dla spożycia soli kuchennej.

Kawa a udar mózgu

Ryzyko udaru mózgu, zbadane na 442 098 uczestnikach, jest najniższe przy spożyciu 3-6 filiżanek dziennie, obniżone przy spożyciu 1-3 filiżanek, a przy spożyciu powyżej 6 filiżanek dziennie równe ryzyku populacyjnemu (tzn. równe ryzyku osób, które nie spożywają kawy).

Kawa a nadciśnienie tętnicze

W  2004 roku Pappaioannau wraz ze swoim zespołem  wykazali, że kofeina w dawce 250 mg zwiększa sztywność ściany tętnic, poprzez blokowanie receptora adenozynowego, czego efektem jest wzrost ciśnienia krwi zarówno skurczowego jak i rozkurczowego o ok. 5-10 mmHg. Dane te mogłyby sugerować że picie kawy może być czynnikiem ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego. W literaturze można spotkać wiele wykluczających się wzajemnie danych. Sytuacja ta spowodowana jest faktem, że w pewnych badaniach oceniano okazyjne picie kawy a w innych przewlekłe umiarkowane. Wzrost ciśnienia i aktywności układu współczulnego zaraz po jej konsumpcji wykazano tylko u osób niepijących kawy nawykowo, natomiast nie udowodniono wpływu nałogowego spożywania kawy na ciśnienie tętnicze krwi. W badaniu przeprowadzonym na 155 594 kobietach nie stwierdzono związku między piciem kawy a rozwojem nadciśnienia tętniczego. W przeciwieństwie do kawy, znacząco wyższe ryzyko nadciśnienia wiązało się ze spożywaniem napojów typu cola. Umiarkowane przewlekłe picie kawy może prowadzić do obniżenia ciśnienia tętniczego, ponieważ kawa działa moczopędnie. Podsumowując kawa i inne używki zawierające kofeinę zwiększają wartość ciśnienia tętniczego, ale efekt ten ma znaczenie dopiero przy ilościach znacznie przewyższających normalne dzienne spożycie oraz przy okazyjnym spożywaniu tych napojów.

Kawa a zaburzenia rytmu serca

Badania nie wykazały wzrostu ryzyka arytmii zarówno komorowych, jak  i nadkomorowych u osób spożywających w sposób umiarkowany i przewlekły kawę. Badania w Kalifornii na 130 054 ochotnikach, trwające 17,6 roku, wykazały wręcz, że spożywanie kawy zmniejsza ryzyko hospitalizacji z powodu arytmii. Wśród 33 638 kobiet obserwowanych przez 14,4 roku nie wykazano związku między spożyciem kawy a występowaniem napadowego migotania przedsionków. W badaniu z 2013 roku wykazano ponadto, że umiarkowane spożywanie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia migotania przedsionków.

Kawa a niewydolność serca

W badaniach przeprowadzonych w 2011 roku stwierdzono, ze wypijanie 1–5 kaw dziennie nie wpływało na ryzyko rozwoju niewydolności serca. Z kolei na podstawie innego badania można wysunąć wniosek, że codzienne picie kawy zmniejsza aż o 30% ryzyko niewydolności serca u kobiet. U mężczyzn obserwowano ten efekt, ale znacznie mniej zaznaczony.

Kawa a długość życia

Naukowcy z International Agency for Research on Cancer (IARC) i Imperial College London przeanalizowali dane na temat pół miliona ludzi powyżej 35. roku życia z 10 europejskich krajów, w celu oceny wpływu picia kawy a śmiertelnością. Wyniki sugerują, że umiarkowane spożycie kawy (do ok. 3 filiżanek dziennie) nie szkodzi zdrowiu, a dodanie kawy do diety może przynieść zdrowotne korzyści i wydłużać życie.

Kawa a cukrzyca

W badaniu przeprowadzonym z udziałem holendrów wykazano, że regularne picie tego napoju zmniejszało ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, przy czym efekt był zależny od dawki. Spożywanie 3–4 filiżanek kawy dziennie redukowało ryzyko o 21%, natomiast 5–6 filiżanek – o 27%. W analizie z 2014 roku, obejmującej ponad milion badanych, w tym ponad 45 tysięcy chorych na cukrzycę typu 2, wykazano, że bez względu na rodzaj kawy (bezkofeinowa lub kofeinowa) wypicie 6 filiżanek kawy dziennie wiąże się z 33% zmniejszeniem ryzyka rozwoju choroby.

Ile mogę spożywać kawy?

Napój Zawartość kofeiny w mg
Filiżanka czarnej kawy 70-140
Filiżanka kawy rozpuszczalnej 95
Filiżanka espresso 57
Niepełna szklanka sypanej czarnej herbaty 65
Butelka coli 30-90
Filiżanka kawy mrożonej 50-70
Szklanka herbaty w torebkach 46
Butelka 0,33 l coli 45
Szklanka zielonej herbaty 31

W świetle przedstawionych badań można stwierdzić, że korzyści zdrowotne może przynieść jedynie umiarkowane i przewlekłe (nawykowe) picie kawy w ilości 1-3 filiżanek dziennie. Dawka śmiertelna kofeiny dla dorosłego człowieka wynosi 10 g.

Podsumowanie

Najlepszym podsumowaniem niniejszego przeglądu jest fakt, że od paru lat Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie umieszcza w swojej piramidzie zdrowego odżywiania … właśnie filiżankę kawy.

Stanisław Surma, student medycyny

Bibliografia

  1. Zdrojewicz Z. i wsp. Czy picie kawy jest zdrowe? Med Rodz 2016; 19(3): 138-145.
  2. Scientific Opinion on the safety of caffeine. European Food Safety Authority, 2015.
  3. Wierzejska R., Jarosz M.: Picie kawy a ryzyko cukrzycy typu 2. Optymistyczne doniesienia naukowe. Przegl. Epidemiol. 2012; 66: 509–512.
  4. Geleijnse J.M.: Habitual coffee consumption and blood pressure: an epidemiological perspective. Vasc. Health Risk Manag. 2008; 4 (5): 963–970.