Rynek słodyczy: mniej cukru w cukrze

„Ciasta i desery dla diabetyków” – książka pod patronatem PSD
16 maja 2017
Osoby z cukrzycą typu drugiego czują się pomijane w procesie refundacji
18 maja 2017

Rynek słodyczy: mniej cukru w cukrze

Do roku 2022 r. połowa produktów należących do największych producentów słodyczy, będzie zawierała co najwyżej 200 kalorii. Dotyczy to Mars-Wrigley, Nestle USA, Ferrero, Lindt i Ferrara Candy. W ich asortymencie ma być mniej cukru.

Z raportu WHO, na który powołuje się brytyjski portal „Quartz” wynika, że ponad 40 mln dzieci do piątego roku życia ma problemy z nadwagą, natomiast 13 proc. dorosłych na świecie zmaga się z otyłością.

Jak podaje TVP brytyjskie Stowarzyszenie Słodyczy (NCA) poinformowało, że producenci słodyczy zgodzili się na podjęcie kroków mających na celu zmniejszenie kaloryczności swoich produktów. Mają być mniejsze i zawierać mniej cukru. Na opakowaniach słodyczy drukowana będzie liczba kalorii.

Źródło: BL, TVP, www.termedia.pl

« Strona główna