Specjaliści wskazują, że mamy nowy typ cukrzycy 3c, która wymaga większej ilości insuliny oraz przyjmowania preparatów z enzymami trawiennymi wraz ze spożywanym jedzeniem.
Cukrzyca 3c powstaje w wyniku stanów zapalnych lub zmian nowotworowych w obrębie trzustki, utrudniających naturalną zdolność tego organu do produkcji insuliny, innych hormonów oraz białek (enzymów) niezbędnych do strawienia żywności – informuje Radio Zet.
Kompleksowe badania przeprowadzone na ponad 2 milionach diabetyków z Wielkiej Brytanii udowodniły, że większość przypadków cukrzycy 3c jest błędnie diagnozowana jako cukrzyca typu 2 – prawidłowo rozpoznano ją dotychczas jedynie u ok. 3 proc. chorych na cukrzycę.
Eksperci obawiają się, że cukrzyca 3c jest znacznie częstsza niż dotąd sądzono, a wiele osób może być nieprawidłowo zdiagnozowanych pod względem typu choroby, który występuje w ich przypadku.
Osoby cierpiące na cukrzycę 3c w przeciwieństwie do pacjentów z innymi typami cukrzycy wymagają nie tylko przyjmowania insuliny, ale także specjalnych enzymów, które można zażywać w formie tabletek pomiędzy posiłkami i przekąskami.
Objawy tej choroby mogą pojawić się nawet w ciągu 10 lat od uszkodzenia trzustki. Według naukowców, to właśnie to opóźnienie może być jednym z powodów, dla których nowy typ cukrzycy był dotychczas trudny do zdiagnozowania.
Źródło: Radio ZET/Rynek Zdrowia