Jajka z majonezem, żurek z jajkiem, biała kiełbasa, sałatka warzywna, piaskowa babka, czekoladowy zajączek… Te i wiele innych pyszności czeka na nas na wielkanocnym stole. Jednak podczas ich smakowania musimy być czujni!
1. Zwracaj uwagę na to, co jesz
Uważaj nie tylko na węglowodany, ale również na nadmiar tłuszczów i białek, o których dużą ilość nie trudno w świątecznych potrawach. Niestety tego typu produkty, szczególnie w dużych ilościach, mogą powodować hiperglikemię po kilku godzinach od zakończenia jedzenia.
Aby temu zapobiec, nie musisz rezygnować ze świątecznych przysmaków. Przede wszystkim zachowaj umiar, a także zwróć uwagę na wskaźnik WBT (wymiennik białkowo-tłuszczowy), który pozwoli Ci obliczyć odpowiednią dawkę insuliny do przyjęcia przed posiłkiem.
Ok. 2-3 godziny po jedzeniu skontroluj poziom cukru i upewnij się, czy nie trzeba podać dodatkowej niewielkiej dawki insuliny.
2. Zwróć uwagę na alkohol
Gdy po niego sięgniesz, sprawdź, czy należy do grupy podnoszących, czy obniżających poziom cukru we krwi. W przypadku tego pierwszego koniecznie zabezpiecz się insuliną.
Najkorzystniejszym dla zdrowia alkoholem jest czerwone wino. W niewielkich ilościach ma pozytywny wpływ na układ krwionośny dzięki wysokiej zawartości polifenoli.
Rekomendowaną dzienną dawką alkoholu wg Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego jest 20g dla kobiet i 30 g dla mężczyzn.
Po spożyciu alkoholu pamiętaj o zmierzeniu poziomu cukru przed zaśnięciem. Aby zapobiec jego spadkom, zjedz drobną przekąskę lub zmniejsz dawkę bazowej insuliny.
3. Idź na spacer
Nawet jeśli pogoda nie będzie idealna, nie szukaj wymówek! Po obfitym śniadaniu lub obiedzie spacer to najlepsze, co możesz sobie zafundować. Dobrze działa na glikemię, poprawia samopoczucie, a przy okazji może wypatrzysz prawdziwe oznaki wiosny!