Najważniejszymi czynnikami ryzyka retinopatii cukrzycowej są długotrwałe przecukrzenia oraz duże wahania glikemii w krótkim czasie. Ale na rozwój tego powikłania wpływ mają także takie parametry jak ciśnienie tętnicze oraz stężenie tzw. „złego” cholesterolu. I w tym przypadku doskonale sprawdza się powiedzenie, że cukrzyca, to znacznie więcej niż cukier… Czy wiesz, na co poza glikemią zwracać uwagę w ramach profilaktyki retinopatii cukrzycowej?
Najnowsze wiadomości
- Ankieta dotycząca leczenia oraz opieki nad pacjentem z wielochorobowością
- Członkowie Koła ze Zduńskiej Woli na wyjeździe turystyczno-integracyjnym
- Nowoczesne terapie i organizacja systemu w walce z chorobami cywilizacyjnymi
- Specjalne wydanie Biuletynu Cukrzyca – dodatek edukacyjny
- Posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Cukrzycy
- Debata – „Pacjent, standardy, technologia – wspólna przestrzeń dla opieki diabetologicznej”
- Wyciągi roślinne, pierwiastki, witaminy… czyli jak naturalnie kontrolować glikemię
- Integracja polsko-niemiecka diabetyków w Zielonej Górze
- Wystawa w Sejmie RP „Każdy talent na wagę złota – Inkluzywni w zatrudnianiu”
- Zrozumieć otyłość: złożone przyczyny choroby