Najważniejszymi czynnikami ryzyka retinopatii cukrzycowej są długotrwałe przecukrzenia oraz duże wahania glikemii w krótkim czasie. Ale na rozwój tego powikłania wpływ mają także takie parametry jak ciśnienie tętnicze oraz stężenie tzw. „złego” cholesterolu. I w tym przypadku doskonale sprawdza się powiedzenie, że cukrzyca, to znacznie więcej niż cukier… Czy wiesz, na co poza glikemią zwracać uwagę w ramach profilaktyki retinopatii cukrzycowej?
Najnowsze wiadomości
- Oddział Miejski w Częstochowie na Pikniku Podmiotów Ekonomii Społecznej
- Polacy sprawdzili, czy niski poziom lipoproteiny zwiększa ryzyko cukrzycy
- Projekt „Cukrzyca od kuchni. Osiągnięcia naukowe medycyny kulinarnej element terapii cukrzycy”
- Stanowisko PSD i Forum Ekspertów w sprawie wydatkowania środków z opłaty cukrowej
- Otyłość a wielochorobowość
- Semaglutyd może cofnąć chorobę wątroby – obiecujące wyniki światowego badania
- Cukier pod kontrolą banaby i berberyny?
- Kampania edukacyjna „Zdrowie zaczyna się od zrozumienia. Zrozumieć otyłość”
- Glukoza kontroluje proces regeneracji tkanek, odkrycie może zaowocować nowymi lekami na raka
- Co ma Dexcom ONE+ do Twojej diety