Przejdź do treści
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Dobry przykład dawany przez rodziców jest najważniejszy w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci. Wyrabianie preferencji smakowych dziecka zaczyna się już w łonie matki. To tu dziecko poznaje pierwsze smaki. Drugim ważnym etapem jest wczesne dzieciństwo. Prawidłowe żywienie dziecka ma wpływ na rozwój np. układu kostnego i nerwowego. Zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych i otyłości w późniejszym wieku.

W cyklu „Środa z Profilaktyką” został poruszony temat o kształtowaniu nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.

Badania pokazują, że polskie dzieci jedzą za mało warzyw, owoców i przetworów z mleka. Najmłodsi, tuż po skończeniu pierwszego roku życia, piją nadmiernie kolorowe i słodzone napoje.

Czym skorupka za młodu…

„Często się zdarza, że dzieci, tzw. niejadki, dostają pomiędzy posiłkami słodkie napoje i soki, które zawierają przecież cukry i mają wartość kaloryczną. W trakcie rozszerzania diety nie podajemy dzieciom słodkich napojów do picia. Dziecko od najmłodszych lat powinno pić wodę, co najmniej 1-1,5 litra dziennie”. – mówi dr n. med. Monika Kowalczuk-Krystoń z Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii, Hepatologii, Żywienia i Alergologii Uniwersyteckiego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Białymstoku.

W przygotowanym materiale nasz ekspert udziela odpowiedzi m.in. na pytania:

  1. jak żywienie wpływa na rozwój dziecka?
  2. co to jest i jak pokonać neofobię u dziecka?
  3. jak postępować z niejadkiem?
  4. jak namówić dzieci do zdrowego jedzenia?

Poniżej film:

Materiały edukacyjne przygotowane w ramach akcji „Środa z Profilaktyką” znajdą Państwo na:

  1. kanale YouTube Akademia NFZ,
  2. Facebooku  Akademia NFZ
  3. oraz na stronie Narodowego Funduszu Zdrowia: https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-oddzialow/

Polecamy plan żywieniowy 𝗗𝗔𝗦𝗛 𝗥𝗢𝗗𝗭𝗜𝗡𝗔 na portalu 𝗗𝗶𝗲𝘁𝘆 𝗡𝗙𝗭 https://diety.nfz.gov.pl

Wybrało go już ponad  12 600 rodzin.  Plan Rodzinny przeznaczony jest dla osób dorosłych oraz dzieci od 4 r.ż. Za pomocą kalkulatora można obliczyć BMI dla każdego z domowników oraz kaloryczność posiłków odpowiednią do wieku i aktywności. Jadłospis dla rodziny to 165 przepisów na 28 dni z 5 posiłkami dziennie i gotową listą zakupów.