Hasło Światowego Dnia Cukrzycy na rok 2025 – „Dowiedz się więcej i zrób więcej dla cukrzycy w miejscu pracy”

Rok 2025 jest drugim z cyklu 2024-2026, którego tematem przewodnim Światowego Dnia Cukrzycy ogłoszonym przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną jest „Cukrzyca i dobre samopoczucie”. Naturalnym jest, że każdy z nas chce się czuć dobrze zarówno w pracy, jak i poza nią. W warunkach pracy niedostosowanych do potrzeb zdrowotnych, nawet najbardziej satysfakcjonujące zadania, mogą okazać się ciężkie w realizacji, co powoduje frustrację. Środowisko pracy kształtowane są przez system prawny, ale też przez samych pracodawcy jak i pracowników, dlatego warto podejmować wszelkie działania, które pozwolą na jak najlepsze samopoczucie wśród pracowników.

Wyzwania diabetyków w pracy

Miliony osób z cukrzycą codziennie zmagają się z wyzwaniami związanymi z radzeniem sobie z chorobą w miejscu pracy, w tym ze stygmatyzacją, dyskryminacją i wykluczeniem. Częste problemy, z którymi się mierzą to również: nieregularne godziny pracy, stres zawodowy, brak zrozumienia przez współpracowników. To również bariery wynikające z obaw pracodawcy dotyczących wydajności pracownika. To wszystko ma również negatywny wpływ zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne, odbierając radość z wykonywanego zawodu.

Przypominamy, że w nawiązaniu do tegorocznego hasła Zarząd Główny Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków ogłosił Plebiscyt, w którym przyzna Pracodawcom Certyfikaty „Diabetes At Work – z cukrzycą w pracy”. Organizatorzy chcą w ten sposób wyróżnić firmy i instytucje, które tworzą miejsca pracy przyjazne diabetykom, a w ten sposób promować i zachęcać innych do podejmowania takich działań. Nie dotyczy to tylko promowania zdrowych nawyków żywieniowych, badań profilaktycznych czy zdrowych przekąsek, które gwarantuje coraz częściej oferują pracodawcy. Chodzi również o edukację pracowników, która pozwoli lepiej zrozumieć potrzeby osób z cukrzycą i uświadomić, że bez względu na chorobę, są one w stanie pracować i współpracować równie dobrze, co osoby zdrowe. To również wyczulenie na objawy choroby i sposoby wsparcia, w razie problemów zdrowotnych w trakcie pracy.

Partnerami plebiscytu są:

Institute for Health oraz Rzecznicy Zdrowia, którzy jednocześnie wchodzą w skład Kapituły plebiscytu

Celem plebiscytu przyznawania certyfikatu jest:

  • promowanie dobrych praktyk w zakresie wspierania osób z cukrzycą w miejscu pracy,
  • zwiększanie świadomości społecznej o potrzebach pracowników zmagających się z cukrzycą,
  • wyróżnienie firm i instytucji, które wdrażają rozwiązania sprzyjające dbałości o zdrowie pracowników zmagających się z cukrzycą oraz likwidowanie barier w miejscu pracy
  • promocja badań profilaktycznych, zdrowego stylu życia i wszystkich innych działań pozwalających na zapobieganie chorobom cywilizacyjnym, w tym metabolicznych
  • szerzenie wiedzy wśród pracowników na temat profilaktyki cukrzycy, jej leczenia oraz zdrowego stylu życia (szkolenia dla kadry, współpracowników, procedury wsparcia w przypadku incydentów zdrowotnych)

Zgłoszenia należy przesyłać do 30 września br. mailowo na adres sekretariat@diabetyk.org.pl lub pocztą tradycyjną na adres: Polskie Stowarzyszenie Diabetyków Zarząd Główny ul. Wiosny Ludów 77, 02-495 Warszawa. Wyłonienie zwycięzców nastąpi do 30 października br., wręczenie certyfikatów nastąpi podczas obchodów Światowego dnia Cukrzycy.

W Światowy Dzień Cukrzycy przyłącz się do naszego apelu do pracodawców i pracowników na całym świecie: „„Dowiedz się więcej i zrób więcej dla cukrzycy w miejscu pracy” i rozpocznij zmiany na rzecz lepszego #DiabetesLife.

Dokumenty do pobrania:
Zasady przyznawania certyfikatu oraz formularz zgłoszeniowy – TUTAJ
Plakat na Światowy Dzień CukrzycyTUTAJ

Przejdź do treści
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
UTI.PL ShieldPRO