Morwa biała, ceniona za swoje właściwości zdrowotne, od lat obecna jest w diecie osób dbających o poziom cukru, cholesterol i masę ciała. W czasach rosnącego zainteresowania suplementami, także w Polsce, zyskuje na popularności jako naturalne wsparcie w prewencji cywilizacyjnych chorób.
- Morwa biała wspomaga regulację poziomu cukru i apetytu dzięki zawartości DNJ
- Ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i wspiera układ krążenia.
- Suplementacja morwą zyskuje popularność w Polsce, szczególnie wśród osób 40+
- Nie jest zalecana w ciąży, przy laktacji i podczas terapii lekami przeciwcukrzycowymi
Dlaczego morwa biała przyciąga uwagę?
Morwa biała (Morus alba L.) to roślina o długiej historii zastosowań leczniczych. Obecnie bada się ją głównie pod kątem wpływu na metabolizm glukozy oraz lipidów. Jej liście i owoce zawierają DNJ (1-deoksynojirimycynę), substancję spowalniającą rozkład węglowodanów w przewodzie pokarmowym. To właśnie ta właściwość sprawia, że morwa biała zyskuje zainteresowanie osób z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością.
DNJ hamuje enzymy odpowiedzialne za rozkład skrobi, co zmniejsza skoki cukru po posiłkach. W badaniu opublikowanym w „Diabetes Care” (2007), osoby przyjmujące ekstrakt z morwy miały istotnie niższy poziom glukozy po podaniu sacharozy w porównaniu z grupą placebo. Co ciekawe, efekt ten nie był związany ze wzrostem poziomu insuliny, co może mieć znaczenie dla osób z insulinoopornością.
Morwa na odchudzanie i cholesterol
Osoby walczące z nadwagą często sięgają po preparaty z morwą z powodu jej wpływu na ograniczenie łaknienia i zmniejszenie wchłaniania węglowodanów. W badaniach na zwierzętach suplementacja liśćmi morwy skutkowała obniżeniem masy ciała. Choć badania na ludziach są mniej liczne, wiele osób potwierdza mniejsze napady głodu po regularnym stosowaniu ekstraktów.
Potencjał przeciwzapalny i antyoksydacyjny
Liście morwy zawierają flawonoidy, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Dzięki temu mogą wspomagać ochronę komórek nerwowych i zapobiegać zmianom naczyniowym. Ekstrakty z morwy wykazały również zdolność do hamowania rozwoju bakterii takich jak gronkowiec złocisty i salmonella. przeciwwirusowych.
Morwa biała pomaga ograniczyć utlenianie LDL, co zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Działa także łagodnie obniżająco na ciśnienie krwi. Jest więc naturalnym wsparciem w profilaktyce chorób układu krążenia.
Kiedy zachować ostrożność?
Suplementacja morwą nie jest dla każdego. Nie zaleca się jej kobietom w ciąży, karmiącym oraz osobom stosującym leki przeciwcukrzycowe – ze względu na ryzyko zbyt dużego spadku cukru. Wysokie dawki mogą wywoływać dyskomfort jelitowy: wzdęcia, biegunkę lub zaparcia.
Autor: Oprac.: KKR, Źródło: Rynek Zdrowia