Cukrzyca u kobiet w ciąży aż 3-4-krotnie zwiększa ryzyko poronienia i urodzenia martwego dziecka – ostrzegają badacze z University of Glasgow na łamach pisma „Diabetologia”. Dodają, że zagrożenie to zmniejsza lepsza kontrola poziomu glukozy we krwi.
Dr Emily Burns z Diabetes UK w wypowiedzi dla „BBC News” uspokaja, że na ogół ciąża u kobiet z cukrzycą przebiega bez poważniejszych komplikacji. Przyznaje jednak, że ciąża wymaga u nich większej troski i powinna być prowadzona przez lekarza.
Badania przeprowadzono w Szkocji wśród 3857 kobiet cierpiących na cukrzycę, które od 1998 r. do 2016 r. urodziły 5392 dzieci.
Z obserwacji tych wynika, że cukrzyca typu 1 zwiększa ryzyko poronienia i urodzenia martwego dziecka trzykrotnie, a typu 2 – czterokrotnie. W przeliczeniu na 1000 porodów w całej populacji kobiet w Szkocji zdarza się 4,9 poronień. W przypadku kobiet z cukrzycą typu 1 – 16,1, a typu 2 – 22,9.
Główny autor badania dr Sharon Mackin przyznaje, że ryzyko poronienia przez kobiety z cukrzycą zmniejsza ścisłe kontrolowanie cukru we krwi, jak i dbanie o właściwa masę ciała. Wielu diabetyków ma nadwagę lub jest otyłych, a to u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko powikłań ciąży.
Źródło: PAP Nauka w Polsce/Rynek Zdrowia