Przejdź do treści
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Żeby dobrze skomponować posiłki przy cukrzycy typu 2 i w stanie przedcukrzycowym trzeba pamiętać nie tylko o odpowiednich produktach spożywczych ale też o ich proporcjach w jadłospisie. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, które często pamięta jeszcze z dzieciństwa. Dieta osoby z cukrzycą to nie chwilowa zmiana sposobu odżywiania się, żeby np. „schudnąć do wesela” ale zasady, które ma stosować przez wiele lat. Dlatego nie powinna rezygnować z ulubionych potraw, ale żeby mieć dobre glikemie musi zmienić na swoim talerzu proporcje ilości mięsa, ziemniaków i warzyw. Jak to zrobić?

 

Podstawowe zasady:
1. Warzywa należy spożywać do każdego posiłku, minimum 400 g dziennie. Warto pamiętać o dodaniu świeżych i suszonych ziół do surówek: majeranku, pietruszki, koperku, rozmarynu, bazylii, oregano, ziół prowansalskich, tymianku, lubczyku, kminku itd.

2. Pełnoziarniste produkty zbożowe. Wybierać warto produkty zbożowe pełnoziarniste, które zawierają więcej witamin B2, B6, B12 oraz kwasu foliowego niż te z białej, oczyszczonej mąki. Wybieramy grube kasze (gryczaną, pęczak, bulgur, owsianą, jęczmienną), brązowy ryż oraz ryż parboiled oraz makaron 100% durum. Pełnoziarniste produkty zbożowe są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który w jelicie spowalnia wchłanianie glukozy, co powoduje zmniejszenie glikemii poposiłkowej. Pamiętajmy również o wielkości porcji produktów zbożowych – zalecane są trzy porcje po 90 g dziennie.

3. Warto sięgać po produkty bogate w wartościowe białko, takie jak drób, ryby, jaja, mleko i jego przetwory ale również bogate w białko roślinne rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób, soja) oraz orzechy. Wybierajmy mięso drobiowe z kurczaka i indyka (bez skóry), cielęcinę, chudą wołowinę. Zaleca się spożywanie ryb dwa razy w tygodniu (łosoś, śledź, morszczuk, makrela, sardynka, dorsz). Osoby z insulinoopornością, cukrzycą typu 2 oraz zaburzeniami lipidowymi powinni spożywać dwa jajka w tygodniu. Istotne znaczenie ma również sposób przygotowania jajek. Zamiast smażyć je na maśle lub z boczkiem, lepiej przygotować warzywną sałatkę z jajkami ugotowanymi na twardo.

Polecane w diecie są fermentowane produkty mleczne takie jak: kefiry, jogurty czy zsiadłe mleko i maślanka oraz chude białe sery. Zawierają one mniej cukru mlecznego – laktozy oraz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego żywe kultury bakterii, które zapobiegają niestrawności, wzdęciom i jednocześnie są doskonałym źródłem wapnia.

4. Ilość tłuszczy, które dodajemy do potraw to 1 łyżeczka masła lub margaryny do śniadania i kolacji oraz jedna łyżka oleju roślinnego jako dodatek do obiadu. Pamiętajmy, że jedna łyżka tłuszczu to 100 kcal. Gdybyśmy dodawali tłuszcz bez ograniczeń „jak w reklamie telewizyjnej” to surówka może mieć nawet 400 kcal. Wybierać należy tłuszcze roślinne: oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy i inne oleje roślinne, które mają korzystny wpływ na zdrowie.

5. Owoce – świeże i mrożone, w umiarkowanych ilościach ok. 200-300 g do godziny 16.00, czyli w pierwszej części dnia kiedy jesteśmy najbardziej aktywni i część cukrów „spalimy” w naszych mięśniach. Unikajmy owoców w syropie, suszonych, glazurowanych cukrem oraz winogron.
200-300 g dziennie to:
1 sztuka: jabłko, gruszka (mało dojrzała), zielonkawy banan, pomarańcza
2 sztuki to średniej wielkości owoce: kiwi, śliwka

Pół szklanki to zalecana porcja wiśni oraz czereśni. Najlepszymi owocami dla osób z cukrzycą typu 2 i stanem przedcukrzycowym są owoce jagodowe: maliny, jeżyny, porzeczki, borówki, jagody, truskawki i możemy zjeść nawet półtorej szklanki dziennie tych owoców.

6. Ważna jest również odpowiednia liczba posiłków w ciągu dnia. W cukrzycy typu 2 leczonej dietą i lekami nie-insulinowymi wystarczą 3 posiłki dziennie. Najkorzystniej jest jeść posiłki regularnie o stałych porach (np. co 3-4 godz.), czyli mało, a często, unikniemy w ten sposób ryzyka zbyt wysokiego lub niskiego poziomu glukozy.

Mgr Ewa Dygaszewicz,
Dietetyczka i edukatorka diabetologiczna
Prezes Pomorskiego Oddziału Wojewódzkiego PSD

Artykuł powstał przy wsparciu firmy Merck